Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză, un an de activitate

0
83

Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova şi Ambasada Republicii Polone la Bucureşti au aniversat ieri, un an de la deschiderea Centrului. Cu această ocazie, a fost inaugurată, în prezenţa Excelenţei Sale Marek Szczygieł, Ambasadorul Republicii Polone, conducerii Universităţii, precum şi autorităţilor locale, expoziţia despre oraşul polonez Poznań, intitulată “Europa à la Poznań. Poznań à la Europa”. Evenimentul s-a desfăşurat în foaierul Sălii Albastre a Universităţii din Craiova.

Cu aceiaşi ocazie, Excelenţa Sa Marek Szczygieł, a susţinut o scurtă prelegere despre relaţiile contemporane polono-române, în scopul realizării unor proiecte europene comune,  urmată de o scurtă proiecţie de film despre Polonia. Prof.univ.dr Cristiana Teodorescu, prorectorul Universităţii din Craiova a precizat că evenimentul este unul extrem de important prin prisma legăturii dintre Universitatea din Craiova şi Polonia, în contextul în care anul trecut s-a deschis un Centru de Cultură, Limbă şi Civilizaţie Poloneză, un parteneriat între Universitate şi Ambasada Poloniei la Bucureşti. „A trecut un an şi marcăm astăzi cu toţii, în prezenţa Exceleţei Sale, domnul Ambasador al Poloniei, prezentând activitatea Centrului de Cultură, Limbă şi Civilizaţie Poloneză care a devenit o realitate constantă la nivelul tuturor activităţilor culturale şi educaţionale de la nivelul oraşului Craiova şi al Universităţii din Craiova. Deja un număr important de studenţi s-au perfecţionat în studierea limbii polone, avem foarte multe cereri pentru studiul acestei limbi, iar în cadrul Centrului cererile sunt adresate Magdalenei Filary, care reprezintă pentru noi unul dintre exemplele minunate de succes, ale unei activităţi europene, a ceea ce înseamnă mobilitatea Erasmus. A venit la Universitatea din Craiova cu o mobilitate Erasmus şi a rămas aici, acum este studentă la doctorat şi în acelaşi timp studiază şi literatura română şi lucrează şi la Ambasada Poloniei. A fost elementul care ne-a unit foarte mult şi ne-a dat posibilitatea de a vedea că asemenea mobilităţi Erasmus îşi aduc rezultatele concrete în stabilirea unor relaţii la nivel înalt între Universitate şi    ţările pe care aceşti studenţi le reprezintă. Sperăm să fim împreună şi la aniversarea de 10 ani şi să facem cât mai multe activităţi împreună”, a mai spus prof.univ.dr Cristiana Teodorescu.

„Parteneriatul în Educaţie şi Cercetare cu Polonia este din ce în ce mai benefic”

Iniţiativa de a înfiinţa Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză în cadrul Universităţii din Craiova a venit din partea Facultăţii de Litere. Preocuparea pentru studiul limbilor slave şi balcanice a reprezentat o constantă a activităţii de educaţie şi de cercetare din cadrul Facultăţii de Litere. Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor – rectorul Universității din Craiova şi prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu – prorector pentru Relaţii Internaţionale şi Imagine Academică, au contribuit  într-un mod semnificativ la crearea Centrului prin repartizarea unui spaţiu corespunzător, ca şi a mobilierului şi a tuturor dotărilor necesare. Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză de la Universitatea din Craiova are ca scop promovarea culturii, limbii şi literaturii poloneze prin organizarea de expoziţii, seri de film, muzică  şi poezie poloneză. „Centrul pentru Limbă şi Cultură Poloneză a fost încercare reuşită pentru Universtatea din Craiova. Polonia este un partener strategic. Este un exemplu pentru România în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. Şi pentru Universitatea din Craiova, parteneriatul în Educaţie şi Cercetare cu Polonia este din ce în ce mai benefic. Am reuşit şi cu sprijinul Ambasadei Poloniei să depunem un proiect pentru finanţarea unei infractructurii de cercetare virtuală. Pentru a construi şi utiliza impreună un laborator de cercetare virtuală. Este un proiect ambiţios şi sperăm să fie finanţat. Şi chiar dacă nu va fi finanţat legătura cu Polonia s-a realizat iar parteneriatul nostru ntră într-o altă etapă. Este importă, să creăm legăturile între noi, legături culturale, educaţionale, economice, pentru a duce pe mai departe această colaborare”, a subliniat prof.univ.dr Dan Claudiu Dănişor.

Craiova este un loc foarte important pentru polonezi

E.S. Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti nu este la prima sa vizită în Craiova, acesta a fost anul trecut la inaugurarea Centrului dar şi la alte evenimente organizate de Universitatea din Craiova. „Mă bucur foarte mult că astăzi (n.r ieri) aniversăm un an de zile de la inaugurarea Centrului de Cultură Poloneză din cadrul Universităţii. Craiova este un loc foarte important pentru polonezi, datorită guvernului polonez care fost aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sper că acest Centru de Limbă şi Cultură Poloneză va atrage un număr mare de studenţi”.