Arsenal de puşti, pistoale, săbii de cavalerie şi muschete, în văzul craiovenilor!

0
589

Nu este vorba – Doamne fereşte! – de altă răfuială între clanuri interlope ori de vreun război purtat în avanpremiera Zilelor„Mihai Viteazul” de la Craiova, ci de o activitate cu totul… pacifistă: expoziţia „Arme albe şi de foc” din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu şi Muzeului Olteniei. Una spectaculoasă, reunind 80 de piese, între care puşti, pistoale, pumnale, săbii de cavalerie, vestitele muschete, iatagane şi suliţe, dar şi echipament militar – coifuri, o cămaşă de zale, un scut ş.a. Tot aici este prezentată o expoziţie de obiecte din cositor (secolele al XVI-lea – al XIX-lea) aparţinând instituţiei sibiene – de la obiecte de cult şi de uz comun (sfeşnice, candele, căni, cafetiere etc.) la semne ale breslelor armurierilor ori ţesătorilor de lână. Expoziţiile au fost vernisate ieri în Sala „Ştefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (clădirea nouă, strada „Madona Dudu” nr. 14), unde vor rămâne deschise până la sfârşitul lunii iunie. Evenimentul a inaugurat seria de activităţi cuprinse în programul educaţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, care se desfăşoară în perioada 1-5 aprilie, şi s-a bucurat de participarea elevilor clasei a XI-a G (profil Ştiinţele Naturii) de la Colegiul Naţional „Carol I”, însoţiţi de prof. diriginte Camelia Simeanu.

Prima manifestare expoziţională a anului, în debutul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Instituţie de prestigiu european şi unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cultură din ţară, Muzeul Naţional Brukenthal este primul muzeu din Europa Centrală şi de Est şi primul deschis oficial în România, în anul 1817, cu sediul principal în Palatul Brukenthal din Sibiu, construit de baronul Samuel von Brukenthal între anii 1778-1788. Din valoroasele sale colecţii – de artă europeană, românească, contemporană, istorie, istorie naturală, istoria farmaciei, arme şi trofee de vânătoare – fac parte şi piesele prezentate în cadrul expoziţiilor „Arme albe şi de foc” şi „Obiecte de cositor (secolele al XVI-lea – al XIX-lea)”, primele vernisate anul acesta la Muzeul Olteniei.

„Mulţumesc prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul general al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, pentru că a fost de acord să continuăm colaborarea în domeniul expoziţional. Este al doilea an când aducem în faţa publicului piese deosebite din colecţia muzeului sibian, după ce anul trecut am deschis o expoziţie interesantă de argintărie medievală”, a precizat, ieri, la vernisaj, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. «Nu întâmplător am ales această zi pentru deschiderea celor două expoziţii. Astăzi debutează programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, cunoscut şi ca Şcoala altfel”. Ca instituţie muzeală, noi suntem pregătiţi să primim grupurile numeroase care ne vor trece pragul. Avem experienţa anului trecut, când a debutat programul, şi vă mărturisesc că nu a fost uşor: un număr foarte mare de elevi a vizitat secţiile muzeului şi a trebuit să facem eforturi deosebite pentru a face faţă acestui aflux», a adăugat Florin Ridiche.

Selecţie din colecţia de peste 400 de obiecte din cositor a muzeului sibian

Expoziţia de obiecte din cositor, din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, reuneşte 60 de piese de patrimoniu, ce aparţin atât artei decorative, cât şi celei meşteşugăreşti. Sunt prezentate obiecte de cult (candelă, sfeşnic de biserică, cană de vin liturgică, patene), obiecte de uz comun (căni, cafetiere, farfurii, supieră, zaharniţă, vază, pocal ş.a.), semne de breaslă şi vecinătate. „Sunt piese care spun povestea a trei secole de meşteşug deosebit, spun povestea parcursului stilistic de la renaştere la baroc şi rococo. Toate sunt din colecţia muzeului sibian, care deţine peste 400 de obiecte din cositor. Sperăm să încântăm publicul craiovean cu această selecţie”, a menţionat Simona Gheorghe, restaurator în cadrul Laboratorului Muzeului Olteniei.

„Toate armele au fost folosite pe câmpul de luptă, în diverse evenimente războinice”

Spectaculoasă prin modalitatea de prezentare, dar mai ales prin conţinut – în plus, majoritatea pieselor fiind de curând restaurate, prin efortul deosebit al specialiştilor Laboratorului craiovean, dar şi al restauratorilor sibieni –, expoziţia „Arme albe şi de foc” cuprinde 80 de arme şi echipament militar. «Sunt arme medievale, de la vestitele săbii la halebarde, lănci, scuturi, elemente de echipament militar şi de harnaşament. În ceea ce priveşte armele de foc, sunt prezentate puşti cu fitil de secol al XVI-lea, într-o varietate tipologică deosebită, inclusiv vestitele muschete. Pentru secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea reprezentative sunt puşti şi pistoale cu cremene, care aparţin atelierelor occidentale, europene, balcanice. Am încercat să le prezentăm în aşa fel încât vizitatorul să poată vedea o poveste a istoriei armelor de foc, cărora le-am alăturat şi arme albe, folosite încă din preistorie», a explicat Simona Gheorghe.

„Toate armele pe care le vedeţi – de când au apărut şi până în secolul al XIX-lea, când producţia lor a început să fie de serie – să ştiţi că au fost folosite pe câmpul de luptă, în diverse evenimente războinice care s-au petrecut pe teritoriul patriei noastre”, a completat Onoriu Stoica, preşedintele Filialei Craiova a Societăţii Numismatice Române. Pentru că în colecţia Muzeului Olteniei se află foarte multe arme albe şi de foc, acesta a propus realizarea unui catalog, „întocmit după criterii ştiinţifice, care să fie util specialiştilor din ţară”.

***

Expoziţiile „Arme albe şi de foc” şi „Obiecte de cositor (secolele al XVI-lea – al XIX-lea) din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu” vor rămâne deschise timp de trei luni şi pot fi vizitate zilnic, de marţi până duminică (lunea – închis), între orele 9.00 şi 17.00. Un bilet costă 2,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 5 lei pentru adulţi. Ele vor face parte din circuitul expoziţional şi în Noaptea Muzeelor (18-19 mai), când publicul va avea acces liber la muzeu.