Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj a organizat joi, 28 martie 2013, Adunarea Generală ce s-a desfăşurat în incinta Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova, la care au luat parte preşedinţii Consililor Şcolare ale Elevilor din unităţile de învăţământ doljene . În cadrul întâlnirii a avut loc prezentarea campaniei naţionale “Prea rebel să fii condus!” şi a unor date de interes public extrase din Raportul naţional privind situaţia drogurilor 2012. De asemenea s-au purtat discuţii interactive cu liderii elevilor doljeni şi partenerii instituţionali privind fenomenul consumului ilicit de substanţe psihoactive, în rândul grupului ţintă, precum şi modalităţi de implicare activă în prevenirea consumului de droguri. La dialog au luat parte: viceprimarul Municipiului Craiova, Florentin Tudor, Simona Chiriţă – inspector şcolar pentru educaţie permanentă în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Oana Mateescu – Asociaţia Europrotector; Camelia Băluţoiu consilier Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport ; Stanca Giucă – purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Dolj şi Aurelia Zgonea – “Asociaţia Tinerilor care luptă împotriva viciilor mileniului III”.
Prezentare pentru elevii interesaţi să studieze în străinătate
În continuarea campaniei derulate de Agenţia Antidrog a avut loc prezentarea proiectului “Get informed!”, derulat de Consiliul Judeţean al Elevilor în parteneriat cu Student Consulting Bucureşti. Astfel, pe data de 3 aprile elevii interesaţi de studiul în străinătate sunt aşteptaţi să participe la prezentare, începând cu ora 11 în amfiteatrul Liceului “Traian Vuia”. Prima parte va fi o prezentare interactivă a oportunităţilor de studiu în străinătate, în care un consultant din partea Student Consulting va informa elevii asupra avantajelor – dezavantajelor studiilor în străinătate, asupra dosarului de aplicare la universitate, asupra costurilor de trai şi de şcolarizare în diferite ţări şi asupra posibilităţilor de a obţine o bursă. Cea de-a doua parte va fi sub forma unei cafenele publice, în care se va încuraja dialogul între elevi pe tema continuării studiilor superioare în ţară şi în străinătate. Această metodă va fi folosită pentru a da posibilitatea tinerilor să se afirme în discuţie, să împărtăşească.
“Activităţile desfăşurate vin în întâmpinarea nevoilor colegilor noştri”
Un alt punct important l-a reprezentat campania “Tu al cui eşti?” concretizat în “Scrisoare pentru Basarabia”, concurs lansat de către Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” şi Consiliul Naţional al Elevilor. Concursul vizează promovarea principalelor evenimente ale istoriei românilor şi relevanţa lor, simbolurile naţionale româneşti, precum şi alte elemente de cultură şi civilizaţie românescă care pot întări, prin cunoaşterea lor, sentimentul apartenenţei la un set de valori comune şi mai ales al mândriei de a fi român. Astfel, orice elev ce scrie o “Scrisoare pentru Basarabia” va primi o carte despre istoria românilor basarabeni, iar cei situaţi pe podium vor fi premiaţi cu trei laptopuri de ultima generaţie. “Activităţile desfăşurate de Consiliul Elevilor vin în întâmpinarea nevoilor colegilor noştri care ne-au ales ca reprezentaţi ai lor, de aceea bucuria noastră este mult mai mare atunci când vedem că acţiunile noastre sunt întâmpinate cu entuziasm de către elevi. Speram că şi aceste două parteneriate încheiate cu Stundent Consulting şi Agenţia Antidrog să se bucure de acelaşi succes ca cel al proiectelor precedente mai ales că în momentul de faţă ele au ca obiectiv două dintre problemele majore cu care se confruntă tinerii din ziua de azi, respectiv consumul de droguri şi alegerea facultăţii pe care doresc să o continue”, spune Bianca Barbu preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj.