Voiau să ajungă la Bruxelles – Suspecţi de infracţiuni informatice, după gratii

0
73

Doi craioveni, care intenţionau să ajungă la Bruxelles cu avioane separate, încărcaţi cu aparatură destinată fraudării mijloacelor de plată electronică, au fost prinşi la Bucureşti, de poliţiştii BCCO Craiova. În cursul zilei de joi, cei doi, împreună cu un alt membru al grupului, prins ulterior în Craiova, au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. În acelaşi dosar, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au solicitat instanţei şi emiterea a două mandate în lipsă, pe numele altor membri ai grupului.

În cursul cercetărilor pe care poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova le efectuează într-un dosar penal, oamenii legii au prin de veste faptul că două dintre persoanele suspectate de comiterea infracţiunilor informatice intenţionează să plece din ţară “dotaţi” cu toată aparatura necesară copierii datelor de la bancomate în vederea contrafacerii instrumentelor de plată electronică. Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată au pus la cale toate detaliile operaţiunii, iar miercuri, 30 martie, două echipe au ajuns pe Aeroporturile Băneasa şi Henri Coandă, din Bucureşti. Cei doi suspecţi ajunseseră împreună în Capitală, însă, ca să li se piardă urma, intenţionau să plece cu avioane diferite, fiecare de pe alt aeroport, destinaţia ambilor fiind Bruxelles. Numai că poliţiştii au pus mâna pe cei doi craioveni, Cătălin Ionel Stana şi Florin Laurenţiu Oprea, iar în urma controlului corporal şi al bagajelor acestora, au fost găsite şi ridicate, în vederea cercetărilor, mai multe dispozitive destinate activităţilor de skimming, componente ale acestora şi instrumente utilizate la confecţionarea unor astfel de dispozitive, toate destinate fraudării terminalelor bancare şi mijloacelor de plată electronică, dar şi un laptop şi patru telefoane mobile. Dacă tot erau la Bucureşti, poliţiştii au efectuat şi o percheziţie la domiciliul unei persoane suspectate că ar face parte din acelaşi grup infracţional, Alexandru Neagu, acesta nefiind găsit acasă.

În plus, în noaptea de miercuri/joi, o altă echipă de poliţişti de la BCCO Craiova – SCCI au oprit, în trafic, în zona hypermarketului “Metro”, autoturismul care îl dusese pe Cătălin Ionel Stana la Aeroportul Henri Coandă, la volanul căruia se afla Mihnea Alexandru Traşcă. Cu ocazia percheziţiei autoturismului, au fost descoperite şi ridicate alte dispozitive pentru copierea cardurilor bancare şi părţi componente.

Potrivit comandantului BCCO Craiova, comisar-şef Silviu Văcaru, din probatoriul existent la dosar s-a stabilit faptul că cei trei suspecţi prinşi, împreună cu Cotolan Dina Alin şi Neagu Alexandru, care nu au fost găsiţi încă, au constituit un grup infracţional organizat, care desfăşura activităţi de tip skimming pe teritoriul mai multor state europene între care se numără Olanda, Germania, Italia şi Franţa. Stana, Oprea şi Traşcă au fost duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde, în urma audierii, procurorul de caz a dispus reţinerea lor pentru 24 de ore.

În cursul zilei de joi, magistraţii Tribunalului Dolj au admis propunerea procurorilor DIICOT şi au emis pe numele lui Stana Cătălin Ionel, Oprea Florin Laurenţiu şi Traşcă Mihnea Alexandru mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, iar cu privire la Cotolan şi Neagu, pe numele cărora s-au solicitat mandate de arestare în lipsă, instanţa a disjuns cauza, urmând să se pronunţe săptămâna viitoare.

În sarcina celor cinci învinuiţi a fost reţinută comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi confecţionarea ori deţinerea de echipamente hardware/software, în scopul falsificării instrumentelor de plată electronică.