Serie de conferinţe sub genericul „Avangardă şi transdisciplinaritate”, la Biblioteca Judeţeană

0
54
Geo Bogza

Din dorinţa de a-i promova şi a-i susţine în demersul lor pe tinerii intelectuali ai Craiovei, începând cu această lună Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” găzduieşte o serie de întâlniri sub genericul „Avangardă şi transdisciplinaritate”. Realizator este Petrişor Militaru, doctor în filozofie cu lucrarea „Suprarealismul şi ştiinţa modernă. O abordare transdisciplinară”, realizată şi susţinută sub îndrumarea prof. univ. dr. Basarab Nicolescu, în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Proiectul „Avangardă şi transdisciplinaritate” îşi propune să promoveze avangarda românească şi cercetările de tip transdisciplinar prin conferinţe lunare, susţinute la biblioteca doljeană, în ultima zi de joi a fiecărei luni, de tineri cercetători, doctori, doctoranzi sau scriitori. Aceştia vor face cunoscut publicului nespecializat ideile novatoare ale avangardiştilor români sau de origine română, dar consacraţi în străinătate, apelând în acelaşi timp la posibilităţile pe care le oferă metodologia transdisciplinară în domeniul ştiinţelor umaniste, aşa cum a fost ea desăvârşită de fizicianul şi filozoful Basarab Nicolescu.

Prima prezentare va fi dedicată lui Geo Bogza (1908-1993), poet, reporter, creator al reportajului literar românesc, teoretician al avangardei, autor al câtorva din textele ei definitorii, şi este realizată de Gabriel Nedelea (n. 1987), masterand în anul al doilea în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova (pe care a absolvit-o în 2009), unde studiază „Literatura română în contextul european”. Conferinţa sa se intitulează „Geo Bogza – descântec de realitate” şi va fi susţinută de această dată nu joi, ci, ca o excepţie, luni, 4 aprilie, începând cu ora 17.00, la Secţia Audio-Video a Bibliotecii „Aman”.