Italia se alătură statelor care donează arme Ucrainei

0
674

Italia s-a alăturat ţărilor care promit arme Ucrainei, în timp ce vecina noastră continuă să se apere de invazia Rusiei. Angajamentul Romei face ca numărul de naţiuni care vor asigura echipament militar şi finanţare Kievului să ajungă la cel puţin 12, incluzând Statele Unite şi Canada.

Cabinetul italian a semnat o măsură prin care se autorizează expedierea de rachete sol-aer Stinger şi sisteme antitanc Milan sau Panzerfaust. Mass-media italiană a susţinut că inclusiv rachetele Spike, de fabricaţie israeliană, vor fi incluse în pachet, însă o sursă din domeniul apărării a precizat că acest lucru este îndoielnic, deoarece Israelul va trebui să aprobe utilizarea acestora şi este puţin probabil să o facă.

Printre alte arme de pe lista italiană, care va trebui aprobată de parlament săptămâna aceasta, se numără şi mitraliere Browning, MG şi sisteme de apărare împotriva dispozitivelor explozive improvizate (anti-IED), potrivit Defense News.

Transportul ar putea fi efectuat cu aeronave până în România sau Polonia, iar ulterior livrat peste graniţă către Ucraina.

Între timp, Germania s-a aliniat şi ea acestui demers şi a decis să trimită 1.000 de arme antitanc, 500 de rachete Stinger, nouă obuziere şi 14 vehicule blindate în Ucraina.

Suedia s-a angajat să trimită 5.000 de arme antitanc, în timp ce Finlanda trimite 1.500 de lansatoare de rachete şi 2.500 de puşti de asalt.

Norvegia îşi schimbă, de asemenea, politica de a nu aproviziona ţările combatante cu armament, şi va livra Ucrainei până la 2.000 de arme antitanc M72. „Norvegia are politici stricte în ceea ce priveşte exporturile de echipamente militare, dar Ucraina se confruntă acum cu circumstanţe extraordinare”, a spus premierul Jonas Gahr Stoere.

Ţările de Jos vor trimite, de asemenea, 200 de rachete Stinger în urma unei cereri specifice către Uniunea Europeană pentru arma sol-aer.

La rândul său, UE a creat un fond de 450 de milioane de euro (504 de milioane de dolari) pentru a rambursa statelor membre armele pe care le trimit în Ucraina.

Şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a numit această mişcare „un punct de cotitură în istoria integrării europene”.

Descriind decizia Italiei de a trimite arme, ministrul italian al apărării Lorenzo Guerini a declarat: „Acesta este un răspuns important care indică un semn al solidarităţii concrete pentru Ucraina. Cine a vrut să ne despartă a fost dezamăgit. NATO este mai puternică, Europa este mai unită.”