Călăraşi : Amplă acţiune de ecologizare

0
1207

Mediul înconjurător este o realitate care nu include doar mediul natural, ci cuprinde şi activitatea umană, conferindu-i acestuia poziţia de parte a mediului şi beneficiar al acestuia. Fiecare dintre noi ca reprezentant al societăţii are puterea şi obligaţia de a influenţa procesul de ecologizare. Ecologizarea mediului deţine un rol marcant în contextul în care mediul este important pentru noi toţi. Noi ne dorim să încurajăm comunităţileacţioneze în mod responsabil faţă de mediu ori de câte ori întâlnesc situaţii în care deşeurile au fost depozitate în mod necorespunzător.

Identificarea zonelor afectate de prezenţa deşeurilor, semnalarea lor şi intervenţia reprezintă etapele ce pot fi parcurse pentru a îmbunătăţi starea locurilor care ar fi marcat un loc aparte în amintirea noastră dacă ar fi fost mai curate. Edilul comunei Călăraşi, Sorin Sandu, îşi mobilizează periodic cetăţenii din localitate, pentru a ecologiza zonele verzi, plămânul comunei, şi de fiecare dată strânge câteva sute de saci plini cu fel şi fel de deşeuri.

400 de saci de gunoi şi 60 de voluntari

Aşa s-a întâmplat şi vineri, 25 februarie a.c, când în jurul primarului s-au strâns 60 de călărăşeni harnici şi gospodari şi au pornit împreună să strângă toate gunoaiele pe care alţi oameni iresponsabili, fie din localitate, fie din comunele alăturate, le-au aruncat considerând că dacă nu sunt la ei în curte nu îi afectează. “Vineri nu am fost la prima acţiune de acest gen. Facem periodic curăţenie. Încercăm să sensibilizăm opinia publică, că aceste deşeuri pot provoca boli. Am început cu pădurea ce aparţine Ocolul Silvic şi am continuat cu alte 10 locuri, cunoscute deja, unde oamenii aruncă tot felul de gunoaie, inclusiv animale moarte. Cred în dorinţa şi motivaţia cetăţenilor din Călărași de a se alătura unui proiect care vizează protejarea mediului împotriva deșeurilor depozitate iresponsabil. Şi asta pentru că aici vor trăi şi nepoţii lor şi cum păstrăm, aşa vom avea. Am strâns în 3 ore de muncă continuă, 400 de saci. Nimănui nu-i vine a crede, dar asta e realitatea.”, a explicat Sorin Sandu, primarul localităţii Călăraşi.

“Eu îmi încurajez comunitatea să acționeze în mod responsabil față de              mediu”
În urma fiecărei mobilizări comunale de curăţenie, rezultatele s-au văzut atât în locurile unde deşeurile au fost înlăturate, cât şi la nivelul conştiinţei colective. Edilul localităţii spune că prin aceste acţiuni de ecologizare a observat că au fost accentuate simțul responsabilității, al răspunderii și al acțiunii imediate, însă scopul  nu s-a oprit aici. “Eu îmi încurajez comunitatea să acționeze în mod responsabil față de mediu ori de câte ori întâlnesc situații în care deșeurile au fost depozitate în mod necorespunzător. IRIDEX ne-a anunţat că va distribui saci pentru gunoi selectiv. Acum este o discuţie aici. Dacă oamenii vor colecta selectiv dar cei de la Iridex vor lua sacii şi vor amesteca gunoiul, atunci nu am făcut nimic, pentru fiecare dintre noi ne putem întreba de ce să selectăm gunoiul, dacă oricum la final e pus amestecat. Gunoiul este o problemă, nu doar la Călăraşi, dar aici oamenii sunt mai responsabili şi vor o localitate curată. Deoarece ştiu că de la identificarea unei probleme până la rezolvarea ei este un pas foarte mare, m-am gândit la o serie de acţiuni concertate, care să ajute la organizarea unei acţiuni de ecologizare urbană în interiorul oraşului. Astfel, toți cei care folosesc materiale plastice în agricultură, în special în extravilan, atunci când vor veni să semneze certificatele de producător, va trebui să facă şi dovada, foto, video sau în teren, despre ce a făcut cu materialele folosite, unde le-a depozitat, în care punct indicat de către primărie sau la care centru de colectare”, a precizat edilul Călăraşului.

Camere mobile şi drone

Primarul Sorin Sandu a vorbit şi despre cei din afara localităţii, care sunt lipsiţi de simţ civic şi aruncă gunoiul la întâmplare. “Sunt cei din afara localităţii care cultivă pe terenuri din Călăraşi sau care tranzitează pe terenuri extravilane din Călăraşi şi lasă aici gunoaiele. Şi aceştia vor fi verificaţi şi vom folosi camere mobile şi drone, vom verifica terenurile din jurul culturii şi chiar cultura.. Ne vom interesa, nu cât de legal ci cât de curat este…. Dar, după părerea mea, toate localităţile ar trebui să treacă la astfel de măsuri. Altfel, nu avem nicio șansă. Oamenii vor arunca gunoaiele de la unii la alții iar vântul le va purta peste tot. Eu cred că, dacă procedăm cu toții la fel, în câțiva ani ne va intra în obicei să protejăm mediul”, a spus Sorin Sandu, primarul localităţii Călăraşi.