Consiliul Naţional al Elevilor solicită publicarea materiei aferente susţinerii simulărilor Examenelor Naţionale

0
501
Publicarea materiei aferente simulărilor Evaluării Naționale și Bacalaureatului, precum și a procedurii de organizare a acestora este solicitată de Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat primit de Edupedu.ro. „Solicităm Ministerului Educației publicarea, în regim de urgență, a procedurii sanitare de organizare a simulărilor naționale și a programei pe care se va baza elaborarea subiectelor, până la data de 5 martie”, potrivit documentului.

Reprezentanții elevilor reamintesc faptul că, la începutul lunii ianuarie 2021, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor (CNE) au avut o întrevedere cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Printre propunerile înaintate în cadrul acestei întâlniri, s-a numărat și organizarea simulărilor examenelor naționale, pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a. „Această propunere a apărut ca urmare a faptului că elevii care vor susține anul acesta examenele naționale nu au avut ocazia să participe la o simulare de examen, având în vedere faptul că acestea nu au fost organizate anul trecut, din cauza contextului pandemic. Ministerul Educației a aprobat propunerea Consiliului Național al Elevilor, iar pe data de 16 februarie a fost publicat calendarul acestor simulări. Salutăm celeritatea Ministerului Educației în publicarea calendarului, însă atragem atenția asupra faptului că, până la acest moment, nu au fost publicate procedurile de organizare a simulărilor și programa aferentă acestora”, potrivit comunicatului CNE. „Din acest motiv, solicităm Ministerului Educației publicarea, în regim de urgență, a procedurii sanitare de organizare a simulărilor naționale și a programei pe care se va baza elaborarea subiectelor, până la data de 5 martie. Este imperios ca atât elevii, cât și unitățile de învățământ, să aibă timp să se pregătească pentru simulări, pentru a ne asigura de faptul că acestea ne vor oferi o perspectivă reală asupra nivelului la care se situează, la acest moment, elevii din clasele terminale ale ciclului gimnazial și liceal”, susțin reprezentanții CNE. „Salutăm decizia Ministerului Educației de a organiza simulările naționale, în contextul în care elevii care vor susține examenele naționale anul acesta nu au mai avut niciodată oportunitatea de a susține o astfel de pre-examinare. Mai mult decât orice, elevii care vor susține aceste simulări au nevoie de predictibilitate. Din acest motiv, solicităm publicarea de urgență a conținuturilor ce vor fi evaluate în cadrul acestor simulări și a procedurilor de organizare a acestora!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Cum arată calendarul

Calendarul actual al simulărilor este următorul: Simularea Evaluării Naţionale 2021, pentru elevii clasei a VIII-a: 29 martie 2021: Limba şi literatura română; 30 martie 2021: Matematică; 31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă). Simularea examenului național de Bacalaureat 2021 pentru clasele a XII-a și a XIII-a: 22 martie 2021: Limba şi literatura română – proba E.a); 23 martie 2021: proba obligatorie a profilului – proba E.c); 24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d); 25 martie 2021: Limba şi literatura maternă – proba E.b).