Cad primele capete vinovate pentru deszăpezirea defectuoasă!

0
347

Vinovații pentru deszpezirea defectuoasă încep să iasă la iveală. Și, culmea, nu sunt firmele care nu au asigurat maximum de utilaje, ci o parte din personalul de intervenție de la Salubritate. Primarul Craiovei a cerut conducerii societății de salubritate să îi demită pe toți aceia care se fac răspunzători de o „disfuncționalitate” care ar fi apărut în timpul orelor de vârf ale acțiunii de deszăpezire.

Primarul Craiovei a încercat și ieri să facă lumină în privința modului cum s-a deszăpezit orașul în această iarnă. Jurnaliștii au fost urcați în două autocare și plimbați prin cartiere pentru a se observa, pe viu, modul cum sunt deszăpezite zonele mărginașe.

La constatările la fața locului s-au adăugat și explicațiile pe marginea contractele de închiriere a utilajelor, încheiate cu patru firme de pe piață. După cum se știe, două dintre acestea, Sondrio și Delta, nu au mai răspuns la solicitări, tocmai atunci când orașul a fost înecat în zăpadă. În prima fază, primarul a găsit de cuviință că societățile au procedat greșit și trebuie să plătească pentru acest lucru: „Din punctul meu de vedere, este un contract foarte echilibrat, cu clauze puse către agenții economici care au fost declarați câștigători și care vor răspunde de tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă. Nu am vrut să intru în aceste amănunte, pentru că obiectivul principal a fost deszăpezirea orașului, dar vom face imediat o analiză și vă promit că toți cei care sunt vinovați vor plăti”, a amenințat edilul.

Firmele nu pot fi sancționate, susțin autoritățile

Puțin mai încolo, Genoiu a considerat că, de fapt, respectivele firmele nu au greșit cu nimic și că nu pot fi sancționate. În contractele lor, susține primarul, este prevăzut un minim și un maxim de utilaje, iar ambele au ales să-l respecte pe cel minim, lucru pentru care nu li se poate imputa nimic. „În fapt, este vorba de două-trei utilaje la o firmă și de alte două la cealaltă firmă, deci nu sunt mașini foarte multe care au lipsit. Mai mult, sunt utilaje care nu pot fi folosite în același timp. De exemplu, multifuncțională și basculantă: multifuncționala se folosește la început, când apare zăpada și se curăță, iar basculanta la sfârșit, când se cară zăpada. Deci, niciodată, utilajele nu pot să fie prezente în același timp”, a îndulcit-o primarul. Întrebat dacă genul acesta de contract – cu minim și maxim de utilaje – va mai fi folosit și în iarna următoare, edilul a răspuns că urmează să se ia o decizie în acest sens.

Acarii păuni, scoși vinovați

Câțiva angajați de la Salubritate, care nu fac parte din conducere, dar care au avut funcții de răspundere în coordonarea acțiunii de deszăpezire, își vor, totuși, pierde slujba. Aceștia vor fi primi sacrificați pentru modul defectuos al intervențiilor la zăpadă. Mihail Genoiu a afirmat, ieri, că o parte din personalul de la Salubritate a pus probleme și a cerut sancționarea lor: „Am avut discuții cu conducerea Salubrității în privința personalului de acolo și am cerut să fie demis din cauza rezultatelor pe care le-au avut în această perioadă. Când aceste rezultate vor fi finalizate, le voi face publice”, a promis Genoiu. Acesta a mai spus că hotărârea față de soarta angajaților o va lua conducerea Salubrității, aceștia urmând să fie demiși din cauza unei disfuncționalități care a apărit într-una din zile, „iar responsabilii pentru această problemă vor fi trași la răspundere”, a precizat edilul-șef.

Soluția: fiecare stradă cu utilajul ei!

Întrebat dacă modul defectuos al deszăpezirii se va răsfrânge și asupra conducerii Salubrității, primarul a răspuns că intervenții la zăpadă se vor lua, într-adevăr, în considerare la punctajul pe care îl obține directorul când îi va fi evaluat contractul de managment. „Dar eu nu aș putea spune că există o vină. Cei de la Salubritate au suplinit, în mare parte, ceea ce nu s-a realizat de către firmele subcontractante”, a întors-o, din nou, primarul, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă la concluzia că singurul vinovat, dacă ar fi să existe unul, este natura. „Când este o cădere masivă de zăpadă, poți să ai 400.000 de utilaje, că nu poți să îi faci față în toate aleile și străzile, în același timp. La cum a nins duminică și luni, practic fiecare stradă ar fi trebuit să aibă utilajul ei. Vă garantez că în toate orașele din țară și din lume se întâmplă la fel”, a concluzionat edilul-șef.