Aproape 400 de copii evaluaţi pentru înscrierea în clasa pregătitoare

0
387

Pentru înscrierea în anul şcolar 2016/2017, în clasa pregătitoare, copiii trebuie să împlinească şase ani înainte de data de 31 august 2016, pentru a fi integraţi în învăţământ, fără a trece prin alte probe. Dar, pentru cei care dovedesc abilităţi, părinţii pot cere o evaluare psihosomatică a copiilor, chiar dacă aceştia nu îndeplinesc vârsta necesară, astfel încât să poată fi incluşi în sistem. Până în prezent, aproape 400 de prichindei au fost evaluaţi de către specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj, doar opt dintre ei neprimind acceptul de înscriere în clasa pregătitoare, dar pot solicita o reexaminare, până la începutul anului şcolar.

 Conform legislaţiei, în perioada 23 februarie – 16 martie, se va realiza evaluarea preşcolarilor, pentru copiii care nu împlinesc vârsta de şase ani până la data de 31 august 2016, dar ai căror părinţi doresc înscrierea în clasa pregătitoare. Pentru rezolvarea tuturor problemelor, CJRAE Dolj a stabilit un program bine structurat, defalcat pe zile şi ore (programul orar fiind între 10:00 – 18:00) şi, pe lângă sediul central al CJRAE, sesiuni de examinare psihosomatică având loc şi în judeţ: Şcoala Gimnazială Filiaşi (26 februarie), Şcoala Gimnazială „C. Brăescu” Calafat (3 martie), Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Băileşti (4 martie), Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” Segarcea (7 martie), Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” Dăbuleni (8 martie), Liceul Tehnologic „Constantin Nicolăescu Plopşor” Pleniţa (9 martie) şi Şcoala Gimnazială „Nica Barbu Locusteanu” Leu (10 martie). „Metodologia este foarte clară în acest sens, astfel că părinţii se pot programa, pentru realizarea evaluării psihosomatice, aceasta neputând avea loc decât dacă se face înscrierea. În vederea realizării examinării, părintele sau tutorele legal trebuie să obţină, în prealabil, o adeverinţă de la medicul de familie/pediatru, prin care se arestă că preşcolarul este „clinic sănătos, apt pentru şcoală”. Rezultatul evaluării va fi comunicat, în scris, în aceeaşi zi şi nu poate fi contestat”, a spus prof.dr.  Marinela Dumitrescu, director al CJRAE Dolj.

„Piticii” se simt foarte bine

Activitatea este în plină desfăşurare, iar, până luni sera, ultima centralizare, au fost înregistrate 390 de evaluări. „La finalul primei zile din această săptămână, am avut 390 de cazuri de evaluare, pentru opt copii fiind acordate recomandări pentru a fi înscrişi la grădiniţă. Dar, părinţii acestora pot solicita o nouă reevaluare, până la începutul anului şcolar următor. Sunt foarte mulţi copii cărora le place în acest centru, mulţi dintre ei solicitând să mai rămână şi să se joace în cabinetele noastre specializate, pline de jucării şi ambient adecvat. „Piticii”, noi aşa le spunem, se simt foarte bine aici şi sunt foarte deschişi. De aceea, le recomandăm  părinţilor să încerce să le scoată în evidenţă personalitatea celor mici. Sigur, trebuie supravegheaţi, dar este necesară şi o oarecare independenţă, în aşa fel încât să-şi dezvolte gândirea şi să se obişnuiască să găsească soluţii ”, a mai menţionat Marinela Dumitrescu.

Marinela Dumitrescu

Un program util

În sălile de la CJRAE Dolj, toate cabinete specializate, în care lucrează cadre competente, este animaţie zilnică. Părinţii sunt mulţumiţi, cînd văd că apar rezultate. Unul dintre ei,  Cristian Firan, care îşi aştepta soţia să vină cu fiul său de la evaluare, a fost de acord să ne spună câteva cuvinte: „Fiul meu împlineşte şase ani pe data de 2 septembrie. Asta este legea şi o respectăm. Am venit cu el la evaluare şi sunt convins că vom reuşi. Un an de zile se simte la un copil. Acest program este foarte util, fiindcă vedem posibilităţile celui mic, iar socializarea este foarte importantă.  ”. Ca o concluzie, evaluarea este mai mult decât necesară, mai ales că vine în sprijinul preşcolarului.