Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”, un imens târg de mărțișoare

0
1838

Un minunat târg de mărțișoare a fost, la sfârșit de săptămână, întreaga Școală Gimnazială ”Gheorghe Țițeica” din Craiova. Oriunde te-ai fi plimbat, pe toate culoarele școlii, întâlneai panourile cu mărțișoare, care mai de care mai colorate și mai frumoase. O atmosferă de bucurie plutea în aer, artiștii fiind extrem de încântați să-și prezinte micile daruri de primăvară. Judecând după faptul că se află deja la a 8-a ediție, ”Fantezii de primăvară”, așa cum se intitulează târgul de mărțișoare al școlii, a devenit deja o tradiție pe care profesorii și elevi sunt bucuroși să o continue.

Chiar și într-o zi obișnuită școala poate fi considerată , pe drept cuvânt, una dintre cele mai vesele unități de învățământ din Craiova, desenele pastelate ale elevilor făcând cu ochiul de peste tot. Grație talentului și pasiunii pentru desen a profesorului Liliana Cojocaru, școala este încărcată cu planșe în acuarelă, adevărate tablouri în miniatură, ba chiar și cu candelabre în tehnica origami. ”Și revistele pe care le scoatem le-am personalizat cu desenele copiilor”, spune directorul școlii, Camela Buzatu, încântată să ne arate ce au lucrat elevii școlii pentru 1 Martie.

În așteptarea primăverii …

Școala este, cu adevărat, un imens târg de mărțișoare. Pe fiecare culoar te-ai plimba, te întâmpină panourile cu mărțișoare care fuseseră scoase la ușa fiecărei clase. Pe niște bucăți de zăpadă artificială, erau înfipte în bolduri floricele, albinuțe, fluturași, păpuși cu părul din sfoară, inimioare, ghiocei, tot ceea ce mintea copiilor socotise a fi mai frumos. ”Copiii au lucrat în grupe și deja au experiență, suntem la al treilea an de când clasa noastră face aceste mărțișoare. Este o acțiune plăcută și instructivă pentru că îi învață pe elevi nu doar să lucreze, dar și să își dezvolte spiritul întreprinzător”, spunea Eugenia Petcu, învățătoare la clasa a III-a A.

Cele mai frumoase mărțișoare

Sara Murărețu stătea mândră lângă panoul cu mărțișoare pentru că acolo se afla și munca mânuțelor sale. ”Am și eu mărțișoare aici, am făcut fluturași de toate culorile care sper să le placă la cei care ne vom vizita standul”. Mărțișoarele sale erau dăruită la pachet și cu zâmbet larg și senin care putea fi comparat doar cu primăvara pe care toți o așteptăm să vină. „Mie îmi place să dăruiesc mărțișoare și felicitări pe care le confecționez singură. Mi se pare că mărțișoarele pe care le fac cu hârtie și decorațiunile pe care le găsesc la librărie sunt mai frumoase decât ce se găsește la tarabe”, spunea Kim Sun-Hee, o fetiță cu păr bălai și origini japoneze.

Un zâmbet cu șnuruțel

Nu știai ce să alegi de pe tarabele copiilor. Fiecare mărțișor împrumutase ceva și din sensibilitatea celui care-l migălise și aproape că spunea o poveste. De pildă, la parter, pe un panou la fel de mare, se găseau mărțișoare confecționate extrem de ingenios din bucăți de mușama, decorate cu fireturi colorate. „Aceste mărțișoare ne sunt foarte dragi pentru că au fost lucrate într-un atelier comun, printre proiectul Grundtvig Second Chance, de către elevii noștri și câțiva copii de la Penitenciarul de minori. Noi am mers cu toate materiale și copiii au lucrat împreună, iar ceea ce a rezultat este de-a dreptul minunat”, a spus, cu însuflețire, directorul Camelia Buzatu.

Târgul de mărțișoare a fost unul cu vânzare, toate obiectele colorate pe care elevii le-au meșterit s-au transformat și în niște mici sume de care elevii s-au bucurat tot împreună.