Valeriu Zgonea: “Cerem modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor”

0
154
Valeriu Zgonea

PSD cere modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor pentru introducerea unor prevederi mai stricte privind prezenţa parlamentarilor la lucrările Camerei. Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea spune că una dintre cele mai importante schimbări se referă la asigurarea cvorumului pentru şedinţele în plen. Articolul 141 din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede la alineatul 1) că deputaţii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările Camerei şi să se înscrie pe lista de prezenţă. În acelaşi timp, Camera Deputaţilor adoptă legi, hotărâri şi moţiuni simple în prezenţa majorităţii deputaţilor, potrivit articolului 144 din Regulament.

Valeriu Zgonea susţine că este nevoie de introducerea unor prevederi mai clare privind prezenţa la lucrări, pentru că mulţi dintre parlamentarii PDL vin la Parlament, semnează foaia de prezenţe, după care pleacă şi nu mai participă la şedinţa Camerei. “Dacă nu eşti prezent în sală la deschiderea şedinţei, iar în sală nu sunt 50% plus unu din numărul deputaţilor, atunci şedinţa se amână automat. Semnăturile de pe foaia de prezenţă nu trebuie să poată fi folosite la stabilirea cvorumului pentru şedinţele din plenul Camerei”, explică Valeriu Zgonea, care este şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Zgonea o acuză pe Roberta Anastase că de 3 ani se opune introducerii unor astfel de prevederi în Regulamentul Camerei. “Roberta Anastase ne acuză pe noi, cei din Opoziţie, dar de ani de zile ea îi acoperă pe parlamentarii PDL care nu vin la şedinţe şi iau bani degeaba. Ei apar pe lista de prezenţă, dar nu sunt în sală. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase ar trebui să sancţioneze acest tip de comportament, dar, în schimb, ea îi acoperă. Nu putem uita că Roberta Anastase este cea care a furat la vot atunci când Guvernul a vrut să le taie bătrânilor banii din pensie”, spune vicepreşedintele PSD. Valeriu Zgonea susţine că USL nu va reveni la lucrările plenului până când Roberta Anastase nu va demisiona sau nu va fi înlocuită din funcţie.