După ce, săptămâna trecută, un copil de numai patru ani a fost diagnosticat cu gripă, medicii au mai confirmat, ieri, existenţa unui caz de îmbolnăvire în judeţul Dolj. Este vorba de o femeie în vârstă de 26 de ani, din mediul rural, care nu a avut nevoie de internare în spital.
Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au precizat că nu se pune problema declanşării unei epidemii, însă pentru a evita o creştere a numărului de îmbolnăviri recomandă populaţiei să respecte regulile minime de igienă, dar şi indicaţiile venite din partea specialiştilor. Cei mai expuşi la contactarea virusurilor gripale rămân, în continuare, doljenii care fac parte din aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel de expuşi sunt şi cei care intră în contact cu bolnavii, fie că este vorba de cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare. O altă categorie de risc este cea a adulţilor şi copiilor care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Aproape 2.000 de cazuri de îmbolnăviri cu afecţiuni respiratorii
Şi numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână este uşor crescut faţă de cea anterioară. În judeţul Dolj, s-au înregistrat 1.280 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 699 cazuri de pneumopatii acute şi un caz suspect de gripă. De altfel, acesta s-a şi confirmat în cele din urmă, rezultatul probei investigate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti fiind pozitiv pentru virusurile gripale. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână, 1.980, se apropie astfel de pragul de 2.000.
O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii a avut nevoie şi de internare în spital. „Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, caracterizăm săptămâna prin activitate gripală sporadică. De asemenea, pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei, în primul rând, respectarea unui regim de viaţă sănătos”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Medicii recomandă respectarea regulilor de igienă
Printre recomandările importante pe care medicii le fac pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă, se numără respectarea unor reguli primare de igienă, aşa cum ar fi spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt importante. La fel de mult contează şi respectarea unui regim de viaţă sănătos: alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, iar odihna este şi ea esenţială.
De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.