S-a stins o stea a cinematografiei franceze

3
573

Annie Girardot

La vârsta de 79 de ani s-a stins din viaţă, luni, 28 februarie a.c., la spitalul Lariboisiere din Paris, marea actriţă franceză de cinema, , “probabil cea mai mare de după război”, cum a spus regizorul Claude Lelouch. Fiica sa mai mică, Lola Vogel, a declarat că mama ei suferea de maladia Alzhaimer din 2006 şi moartea a fost lină. O altă fiică a marii actiţe, Giulia Salvatori a publicat în 2007, cu jurnalista Jean-Michel Caradec’h, o biografie intitulată “Memoria mamei mele”.  Francezii mai în vârstă îşi amintesc probabil de o actriţă care a jucat în tinereţe în multe comedii, pentru a se consacra în cinematografie. Adevărata ei “explozie” s-a produs odată cu pelicula “Rocco şi fraţii săi”, un film al lui Luchino Visconti, în 1960 cu o distribuţie fabuloasă care mai cuprindea pe Alain Delon şi Renato Salvatori, despre emigrarea internă a meridionalilor italieni, care se deplasau spre nord pentru a scăpa de mizerie. Este un film de o forţă psihologică remarcabilă, în care singularitatea personajelor, raportul lor cu mediul uman şi social în care sunt inseraţi, amintinteşte mai degrabă de tragedia greacă prin sensul dominant al destinului care marchează întreaga peliculă. Distinsă cu Premiul special al juriului de la Veneţia. Printr-un comunicat de presă preşedintele Franţei, Nicolas Sarcozy a adus omgiul “uneia dintre cele mai populare actiţe ale cinematografiei franceze din ultimii 50 de ani, care a iradiat în toată Europa”. Născută la 25 octombrie 1931 la Paris, Annie Girardot va absolvi Conservatorul din Paris, după bacalaureat şi studiile de infirmieră. Va debuta în teatru în 1956 în piesa “Maşina de scris” a lui Jean Cocteau şi în paralel va debuta în cinema, pentru ca după câteva filme comerciale să cunoască marea consacrare în filmul “Rocco şi fraţii săi”. Va lucra cu Claude Lelouch în “A trăi pentru a trăi” şi apoi în “A muri din dragoste”, istoria unui tânăr îndrăgostit de profesoara sa, personaj jucat chiar de Annie Girardot, care va declanşa o polemică aprinsă. Răsplătită cu numeroase premii pentru roluri mari, Annie Girardot poate fi considerată nu doar o stea a cinematografiei franceze, cât una de prima mărime.

3 COMENTARII

  1. Pentru generatiile tinere – autoarea a catadicsit in sfarsit sa spuna numele celebrei actrite. Oare cand veti invata sa faceti un articol pe masura subiectelor ?

  2. Total de acord cu Adriana…cu toate ca stiam despre cine e vorba dar..din lipsa de eleganta v-ati grabit sa-i spuneti varsta ….inaintea numelui! Rusinica ! Se pare ca barbatii sunt mai discreti !Dumnezeu s-o odihneasca !Da,a fost mare !

Comments are closed.