Licitaţie cu cântec pentru pasajul suprateran

0
135

Licitaţia privind construirea pasajul suprateran din Valea Vlăicii este învăluită în mister. În timp ce autorităţile locale susţin în mod oficial că nu se cunoaşte constructorul, surse din cadrul municipalităţii o dau ca şi adjudecată.

Misterul legat de licitaţia pentru execuţia pasajului de la kilometrul zero al Craiovei este întreţinut de autorităţile locale, care se feresc să abordeze în detaliu subiectul. Singurul lucru pe care l-au putut, totuşi, confirma reprezentanţii municipalităţii se referă la faptul că lucrarea în cauză nu a fost adjudecată, prin urmare nu şi-a găsit firma de construcţii care să întindă podul şi apoi să ia banii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Craiova, nu s-a ajuns aşa de departe cu procedura de licitaţie, motiv pentru care municipalitatea mai are încă de aşteptat până să decidă pe mâna cui va lăsa şantierul din Valea Vlăicii. “Licitaţia este în derulare, lucru care se poate constata şi pe site-ul electronic de licitaţii, acolo unde a fost lansată şi această lucrare”, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

SCT Bucureşti şi Erpia Craiova, câştigătoarele din umbră

Surse din cadrul Primăriei Craiova susţineau însă altceva. Potrivit acestora, în ciuda datelor postate pe site-ul electronic, licitaţia pentru execuţia pasajului suprateran ar fi deja atribuită unui grup de firme, iar acestea din urmă nu sunt străine de licitaţiile lansate în decursul timpului de autorităţile locale. Cele două societăţi ar fi SCT Bucureşti şi Erpia Craiova. Împreună au format un cuplu şi au participat în acest format la licitaţie. Pentru că au avut cel mai mic preţ pe lucrare, acestea au fost declarate câştigătoare. Aceleaşi surse mai susţin că, în următoarele zile, firmele chiar vor fi prezentate în calitate de viitorii constructori ai pasajului. Pe lângă aceste societăţi, s-au mai înscris în cursă încă două firme, Delta ACM ‘93 şi Tehnologica Radion, şi acestea apropiate de proiectele desfăşurate de autorităţile locale.

Una dintre firme a venit cu preţuri de dumping

Cu două săptămâni în urmă, municipalitatea craioveană a dat un prim motiv de suspiciune legat de aceeaşi licitaţie. Pe site-ul electronic al licitaţiilor, Primăria Craiova a postat o informare care era adresată constructorilor ofertanţi şi prin care li se solicitau centralizatorul cheltuielilor pe obiectiv. În informarea municipalităţii, se mai spune că autorităţile au nevoie de aceste lămuriri suplimentare întrucât, la deschiderea ofertelor, au sesizat că anumite firme au venit cu preţuri foarte mici, de dumping. Fără a nominaliza care sunt societăţile în cauză, municipalitatea a dat şi un preţ orientativ, cu 85% mai mic decât valoarea estimată a contractului. Făcând calculele, rezulta că unul dintre ofertanţi se angaja să realizeze pasajul suprateran, cu tot cu aliniamentul pentru tramvai şi rampele de acces aferente, cu suma incredibilă de 6,75 milioane de lei, în loc de 45 milioane de lei.

O lucrare de 14 milioane de euro

Potrivit proiectului tehnic, pasajul suprateran din Valea Vlăicii urmează să fie situat la intersecţia a cinci străzi din zona zero a oraşului. Puntea peste kilometrul zero al Craiovei va porni din Calea Bucureşti, anume de la intersecţia cu strada “Romul”, şi se va întinde până pe bulevardul “Titulescu”, în vecinătatea Curţii de Apel Craiova. Proiectul cuprinde realizarea unei suprafeţe de 20.000 metri pătraţi de carosabil – străzi reabilitate, 1,3 km lungime cale simplă pentru rularea tramvaiului, 45 metri pătraţi de suprafaţă alveole pentru mijloace de transport în comun, indicatoare, marcaje rutiere. În zona centrală, sub pasaj, se va realiza şi sens giratoriu cu rază de 19 metri. Înălţimea pasajului va fi de 5,2 metri în zona de vârf. Pasajul se va executa în 8 etape şi ar trebui să fie gata într-un a şi jumătate. Valoarea proiectului este de aproximativ 14 milioane de euro.