Primăria Craiova: „Camera video din Piaţa Prefecturii a fost defectă”

0
150

Cele două camere video care prezintă live imagini din Piaţa Prefecturii au rămas, de fapt, una. Prima şi singura care mai funcţionează este cea focusată pe fântâna muzicală şi patinoar, în timp ce cealaltă, care este îndreptată înspre platoul pieţei civice, este închisă. Acuzate de protestatarii care au manifestat de două ori în acel loc că webcam-ul a fost deconectat, autorităţile au reacţionat, ieri, şi au transmis mesajul că este vorba doar de o defecţiune tehnică.

camera video craiova ACa şi piaţa, şi camerele video au povestea lor pe care, pentru a o cunoaşte, trebuie să dăm istoria înapoi cu câţiva ani, până ajungem în 2007. În vara acelui an, prin intermediul unui împrumut bancar, primarul de atunci al Craiovei, Antonie Solomon, a pus în practică primul său proiect de suflet – refacerea Pieţei „Mihai Viteazul”. Mai întâi, peisajul centrului a fost redesenat puţin: a fost mutată statuia voievodului „Mihai Viteazul” în mijlocul spaţiului verde, căruia i s-a dat forma unui părculeţ, apoi, pe o parte din platoul imens, rămas liber, a fost construită o fântână muzicală, dublată şi de o salbă de alte fântâni mai mici pe strada „Unirii”.

Camera nr. 7 din 8

Datorită spectacolului oferit, fântâna muzicală a devenit vedeta Craiovei, iar municipalitatea s-a gândit să o popularizeze şi mai mult. Prima cameră video a fost montată la scurt timp după această inaugurare, fiind amplasată pe acoperişul sediului Palace al Primăriei. Prin intermediul unui server de comandă, webcam-ul a început să transmită imagini live din noua piaţă socio-umană a Băniei. Sistemul a fost extins apoi la 8 camere video, toate fixe, care au început să supravegheze investiţia din Piaţa „Mihai Viteazul” pentru a nu se deteriora. În 2014, Primăria Craiova a definitivat acest sistem, racordându-le la dispeceratul de comandată de pe strada „Amaradia”, prin montarea a două antene (una poziţionată pe acoperişul Primăriei, iar cealaltă pe cel al Teatrului Naţional).

Municipalitatea s-a autosesizat de pe Facebook

În urmă cu câteva zile, cu ocazia protestelor, cele două camere video au revenit în prim-plan. Unii dintre craiovenii care au participat la protestele în Piaţa „Mihai Viteazul” au postat, pe Facebook, şi indiciul că una dintre cele două camere – cea îndreptată spre platou – nu funcţionează. În comentarii, aceştia puneau situaţia pe seama autorităţilor locale, pe care le-au acuzat că ar fi blocat intenţionat una dintre camere. Curentul de opinie s-a amplificat ieri, pe seară fiind anunţate, din nou, proteste în locaţia amintită. Municipalitatea s-a văzut nevoită să intervină, transmiţând un punct de vedere oficial legat de nefuncţionarea uneia dintre aceste obiective video.

Vor funcţiona ambele obiective

Din cauza unei defecţiuni tehnice, camera video nu funcţiona nici înainte, a transmis municipalitatea opiniei publice. «În urma speculaţiilor apărute în spaţiul public, Primăria Municipiului Craiova face menţiunea că una dintre cele două camere de luat vederi, amplasată pe sediul Palace al Primăriei şi direcţionată către Piaţa „Mihai Viteazul”, a funcţionat defectuos, în ultima perioadă, din motive tehnice», se precizează în comunicatul de presă transmis de Primărie. Tot ieri, municipalitatea a luat decizia ca obiectivul camerei web care prelua, până acum, imaginile dinspre fântână şi patinoar să fie îndreptat către Piaţa „Mihai Viteazul”, „pentru evitarea şi eliminarea oricăror eventuale suspiciuni”. Mai mult, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat că, în cursul zilei, ambele camere vor deveni funcţionale.