Primăria Craiova, pregătită de startul proiectelor cu fonduri UE

1
432

Primăria Craiova şi-a creionat lista cu proiectele europene pe care intenţionează să le acceseze în anii următori. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că lista este mai lungă, dar merită punctate proiectele care vor avea, în mod sigur, sorţi de izbândă, dat fiind faptul că s-au deschis deja axele de finanţare şi documentaţia poate fi depusă de municipalitate.

Lista este deschisă de cele două sedii ale Primăriei Craiova pe care municipalitatea şi-a propus să le reabiliteze în totalitate cu bani europeni. Sediul central, cel de pe strada „A.I. Cuza” nr. 7, datează din perioada 1900-1905 şi se află pe lista monumentelor istorice, motiv pentru care este cel mai costisitor de realizat. Celălalt sediu, din fosta clădire a hotelului Palace, este tot o lucrare amplă, fiind vorba de o construcţie pe mai multe niveluri. La o primă evaluare, pe care municipalitatea şi-a făcut-o în 2014, a rezultat că ar fi nevoie de 11 milioane de euro pentru ambele proiecte, o sumă care, din păcate, depăşeşte fondurile nerambursabile care sunt disponibile.

Cele două sedii ale Primăriei vor fi reabilitate

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a explicat, la întâlnirea cu cetăţenii de săptămâna trecută, că autoritatea locală este constrânsă să se încadreze într-o sumă de 5 milioane de euro, cu tot cu TVA, atât cât pune UE la dispoziţie pentru această axă, motiv pentru proiectele au fost rescrise. «Într-o primă fază, noi ne-am propus ca, pe axa disponibilă pentru reabilitarea clădirilor monument, să mergem cu cele două sedii ale Primăriei şi cu clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional „Carol I” şi Opera Română. Din păcate, suma este mult prea mică – este vorba de 5 milioane de euro – şi a trebuit să rescriem proiectele. Dar când vom şti suma exactă pe care o putem atrage, atunci vom face o adresă către Ministerul Educaţiei, fiindcă este foarte posibil ca, pe fonduri europene, să poată să acceseze chiar ei proiecte pentru reabilitarea colegiului».

Dracula Park, în cartierul Corniţoiu

Unul dintre cele mai interesante proiecte cu finanţare europeană pe care Primăria Craiova se pregăteşte să-l depună este realizarea unui parc de distracţii. Dracula Park, fiindcă aşa se va intitula, va depăşi Water Park-ul din Luncă şi va fi amenajat pe 6,5 hectare, disponibile în spatele Liceului de Chimie. Potrivit primarului, în decursul acestui an se va termina şi casetarea canalului Corniţoiu – din care a mai rămas un tronson –, iar zona va fi astfel pregătită să primească şantierul parcului de distracţii. „Axa este deschisă şi în acest caz, iar când vom avea gata studiul de fezabilitate şi vom şti valoarea exactă a investiţiei, atunci vom demara toate procedurile”, a declarat Olguţa Vasilescu. Autorităţile locale lucrează, aşadar, la studiul de fezabilitate al parcului de distracţii.

50 de autobuze ecologice pentru RAT Craiova

Un al treilea mare proiect pe care municipalitatea craioveană şi l-a programat este dotarea parcului auto al RAT Craiova cu mijloace de transport ecologice. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că, pe acest proiect, vor fi cumpărate 10 tramvaie şi 50 de autobuze ecologice, toate cu fonduri europene. Edilul a precizat că restul de 26 de autobuze marca Solaris (dintr-un total de 50 de autobuze au fost cumpărate doar 24) vor fi achiziţionate de municipalitate, cu fonduri de la bugetul local, după ce vor fi terminate celelalte mari investiţii aflate în derulare pentru care municipalitatea suportă o co-finanţare, şi anume stadionul „Ion Oblemenco” şi reabilitarea Parcului „Romanescu”.

Și în următorul ciclu de finanţare a fost menţinută axa prin care se acordă fonduri comunitare pentru reabilitarea termică a blocurilor, iar autorităţile locale au anunţat că vor menţine şi ele participarea la acest proiect, asigurând în continuare co-finanţarea de 20% care îi revine (alţi 20% din costuri plătesc locatarii şi cea mai consistentă parte, de 60%, sunt fonduri europene alocate).

1 COMENTARIU

Comments are closed.