Live expo & dada performance, la 100 de ani de la apariţia mişcării Dada

0
185

Radio România Oltenia Craiova va găzdui sâmbătă, 6 februarie, de la ora 19.00, spectacolul „Un bilet pentru Țara de Dincolo de Copy / Paste” – live expo & dada performance. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi este dedicat împlinirii a 100 de ani de la apariţia mişcării Dada, care a luat naştere oficial pe 6 februarie 1916, şi baronesei Elsa von Freytag-Loringhoven, cea care, cu câţiva ani înainte, «aruncase seminţele non-conformismului ultra provocator pe străzile New York-ului, fiind considerată „Dada before Dada”, „Mama of Dada”».

Protagonişti sunt Irinel Anghel (căreia îi aparţin şi conceptul, costumele şi coordonarea artistică), Luiza Mitu, Daniela Ionescu, Andrada Băleanu, Irina Maria Niţu, Andra Radu, Eliza Maria Voinea, Laura Dobrică, Ioana Stama, Roberta Ionescu şi Ela Stoica. «Imaginaţia trăieşte în Țara de Dincolo de Copy / Paste. Noutatea se naşte din refuzul imitaţiei. Iar evoluţia e posibilă numai prin experienţe extra-ordinare, acele „anomalii” sau „rebuturi” ale fabricii de standarde», spune artista Irinel Anghel.

«Elsa von Freytag-Loringhoven (1874-1927) – poetă, performance artist, artist vizual, designer, troublemaker – a fost „Dada în carne şi oase”. Și-a trăit viaţa ca pe un proiect artistic dedicat eliberării de convenţii şi a injectat astfel spiritul Dada în existenţa sa de zi cu zi şi a celor cu care a intrat în contact. După 100 de ani, avem şansa să înţelegem un artist precum Elsa von Freytag-Loringhoven, să primim mesajul ei de asumare a libertăţii, de expansiune şi dedicare pentru arta vie, pentru ficţiunile reale pe care le putem declanşa şi experimenta în viaţa de zi cu zi», precizează organizatorii.