„Fiecare copil la grădiniţă”, un proiect dezbătut la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj

0
247

Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc, în Amfiteatru, şedinţa comună de informare şi instruire, organizată de ISJ Dolj, Instituţia Prefectului Dolj şi Asociaţia „OvidiuRo”, în vederea aplicării Legii nr. 248/2015 privind „stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă”. La seminar au fost prezenţi primari şi directori de unităţi de învăţământ din judeţ, întâlnirea fiind girată, prin prezenţă, de prefectul judeţului Dolj, inspectorul general al ISJ Dolj, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj (general de brigadă dr. Constantin Florea), adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – comisar-şef Nicuşor Badea, precum şi alţi reprezentanţi de marcă ai unor instituţii cu prerogative în domeniu.

 Povestea a început în urmă cu câţiva ani, când „OvidiuRo” a aplicat „proiectul-pilot” pentru a aduce copii la grădiniţă. Judeţul Dolj a fost unul dintre judeţele care s-au arătat interesate de program, Consiliul Judeţean Dolj fiind parte integrantă din acest proiect. Mai mult, CJ Dolj a alocat fonduri, în anul şcolar 2015/2016, pentru rechizite destinate tuturor copiilor săraci din teritoriu. Iniţial, în proiect au fost trei comunităţi din Dolj. După succesul constatat, s-a aprobat Legea nr. 248/2015, prin care fiecare copil trebuie să urmeze cursurile preşcolare.

O cale de reducere a sărăciei

 Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, declara, în urmă cu ceva timp, că «Programul Asociaţiei „OvidiuRo” şi mecanismul tichetelor sociale reprezintă o iniţiativă cu adevărat de succes». Nimic mai adevărat. Ieri, la sediul ISJ Dolj, a avut loc o întâlnire, cu toţi reprezentanţii din domeniu. „Suntem bucuroşi că putem să ne lăudăm cu rezultate foarte bune, iar succesul programului „Fiecare copil la grădiniţă” este lăudabil. De aceea, astăzi suntem onoraţi să găzduim această întrunire”, a spus prof. Lavinia Craioveanu, inspector general al ISJ Dolj. Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, a declarat: «Desfăşurarea proiectului „Fiecare copil în grădiniţă” constituie o cale de reducere a sărăciei, antrenând în lanţ efecte pozitive asupra educaţiei timpurii, reducerii abandonului şcolar, antrenarea comunităţii în gestionarea problematicii incluziunii sociale. Readuc în atenţia doamnelor şi domnilor primari că, potrivit Legii nr. 29/2010, Consiliile Locale trebuie să asigure, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare pentru securizarea unităţilor de învăţământ».

La rândul său, Maria Gheorghiu, co-fondator al „OvidiuRo”, a menţionat: „Suntem foarte bucuroşi când vedem interes în Dolj. Suntem încântaţi că programul s-a extins în acest judeţ”. Prin finanţarea de la bugetul de stat, copiii de vârstă preşcolară din familiile defavorizate beneficiază de lunar de tichete sociale în valoare de 50 de lei, dacă au frecvenţă regulată la grădiniţă. La Dolj, sunt înregistraţi peste 2.600 de copii, care au prins acest proiect.