Bani în plus pentru medicii din zonele defavorizate

0
429

Pentru a-i atrage pe medici în zonele defavorizate, acolo unde există un deficit mare de personal specializat, autorităţile sanitare anunţă că-i vor motiva pe doctori din punct de vedere financiar. Medicii de familie şi cei din ambulatoriul de specialitate, care vor lucra în comunităţi izolate din mediul rural, ar urma să primească sporuri cuprinse între 100 şi 200 la sută. În ultimii ani, tot mai multe secţii şi spitale au rămas fără specialişti. S-a ajuns astfel în situaţia de a coborî sub pragul critic de 40.000 de medici cu liberă practică în Romania, faţă de 55.000 câţi erau înregistraţi în 1990. Anul trecut, în cabinetele, clinicile şi spitalele din ţară lucrau doar 39.000 de medici, comparativ cu 41.799 de medici în 2012, în condiţiile în care numărul de bolnavi a crescut constant.

Lipsa medicilor se simte cu adevărat la sate, mai ales în zonele izolate. Dacă în centrele universitare media este de 3,6 doctori la 1.000 de locuitori, zona rurală chiar are de suferit. Aşa se face că, la nivel naţional, rezultă o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori.

Propunerea privind acordarea sporurilor de 100 şi 200 la sută pentru medicii care acceptă să lucreze în comunităţi defavorizate este inclusă într-un proiect de ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice din mediul rural şi urban pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 de locuitori, funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea.

Sporuri cuprinse între 100 şi 200 la sută

Din câte se pare propunerea legată de sporuri a venit chiar de la autorităţile locale din zonele defavorizate şi ar putea intra în vigoare la 1 aprilie a.c, în funcţie de contractul pe care medicii îl vor semna cu casa de asigurări. O altă modalitate de stimulare a medicilor pentru a lucra în mediul rural este aceea ca autoritățile locale să aibă posibilitatea ca din fondurile disponibile să direcționeze sume către bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine.

În ceea ce priveşte sporul de rural, acesta există de 20 de ani şi este conceput ca o cale de a creşte interesul medicilor pentru stabilirea în localităţi rurale sau în zone izolate unde există deficit de medici. Potrivit reprezentanţilor medicilor de familie acest proiect al Ministerului Sănătăţii ar putea avea însă şi un revers, în sensul că multe dintre localităţile rurale din ţară vor pierde sporul de rural sau vor a avea un spor mai mic.

2,5 medici la mia de locuitori

Pe lângă  problemele cu care se confrunră cabinetele medicilor de familie, alarmantă este situaţia din spitalele oraşelor mai mici, unde există un deficit major de medici, în cazul unor specialităţi importante precum ATI, chirurgie toracică sau cardiovasculară, radioterapie sau geriatrie.

România a oferit în ultimii 10 ani medici și cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro. Aşa se face că sunt zone în țară total neacoperite din punctul de vedere a existenței medicului. Şcolile de medicină din România scot aproximativ 3.000-3.500 de absolvenți pe an și anual pleacă din țară aproape 3.000. Din 2007 până în prezent, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar românesc pentru a profesa în spitalele din străinătate. Aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, iar cele mai frecvente destinaţii sunt Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările din nordul Europei.

În Uniunea Europeană, numărul doctorilor la mia de locuitori varia, în 2012, de la 6,2 doctori în Grecia, 4,9 în Austria şi 4,4 în Lituania, la 2,5 în România şi Slovenia şi 2,2 în Polonia, după cum arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi al Comisiei Europene. În ceea ce priveşte asistentele, media europeană este de opt la 1.000 de locuitori, conform datelor din 2012. În Danemarca, sunt 15,4 asistente la mia de locuitori, în Finlanda – 14,1, iar în Irlanda – 12,6. România se situează şi la acest capitol printre codaşe cu 5,8 asistente la 1.000 de locuitori.

Cele mai multe consultaţii anuale raportat la numărul de locuitori se înregistrează în Ungaria, Slovacia, Cehia şi Germania, România aflându-se pe locul 19 în UE.

În România se înregistrează cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sănătate, în timp ce numărul investigaţiilor RMN şi CT, precum şi al mamografiilor, este cel mai mic din UE.