Sf. Trifon, marea sărbătoare a podgorenilor segărceni

0
580

La Segarcea, localnicii şi preoţii au spus, ieri, rugăciuni pentru roada bogată a viţei-de-vie, stropind-o cu apă sfinţită pentru a o proteja de dăunători, secetă sau grindină. Aşa fac an de an, la întâi ale lui Făurar, atunci când calendarul ortodox, dar şi cel popular, îl celebrează pe Sfântul Mucenic Trifon, considerat atât apărătorul viilor, cât şi patronul omizilor, lăcustelor şi al gândacilor. Gerul năprasnic n-a fost nicidecum piedică în continuarea tradiţiei. Cât despre cojocul gros de omăt care a îmbrăcat grădinile, e de bun augur, spun localnicii, asigurând protecţia culturilor de toamnă. Marea sărbătoare a podgorenilor segărceni a început cu spectacolul susţinut de artiştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” în centrul oraşului, apoi aceştia au luat parte la ritualul stropirii cu apă sfinţită a podgoriilor chiar la Crama „Domeniul Coroanei”, unde Mihai Anghel deţine aproximativ 300 de hectare plantate cu viţă-de-vie nobilă. Au venit să-i felicite pe localnici şi pe primarul Nicolae Popa, pentru că Segarcea ţine Doljul pe harta viticolă a ţării, atât preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, cât şi prefectul Nicolae Giugea.

Calendarul ortodox, dar şi cel popular, îl celebrează pe Sfântul Trifon după sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur (30 ianuarie) şi în ajunul Întâmpinării Domnului (2 februarie). Considerat apărătorul viilor, se sărbătoreşte în comunităţile care se ocupă, în special, de cultivarea viţei-de-vie. Iar renumite în judeţul Dolj sunt Segarcea şi Galicea Mare, unde obiceiul, reînviat în anii ’90, a fost păstrat până astăzi.

După tradiţie, la primele ore ale dimineţii în toate bisericile din Segarcea au răsunat slujbe religioase, la care femeile au dus cu ele, spre a fi sfinţite, felurite seminţe – grâu, porumb, fasole ori floarea-soarelui. Cred cu tărie că, semănate şi-apoi cultivate, le vor umple la toamnă hambarele şi cămările. Bărbaţii s-au preocupat în această zi de cinstirea Sf. Trifon pentru a le proteja culturile viticole.

Deoarece „Domeniul Coroanei” reprezintă un brand al oraşului Segarcea şi pentru a se bucura de succes şi în viitor, oamenii l-au celebrat pe Sfântul Trifon, în acest an, ca şi în alţii, tot în Dealul Viilor. Mai precis la Cramă, unde, alături de localnici, au fost şi reprezentaţi ai administraţiei judeţene. „Vin aici din respect pentru dumneavoastră şi o fac de mulţi ani. Vreau să vă felicit pentru că păstraţi această tradiţie. Am fost şi vom fi alături de dumneavoastră în marile proiecte pe care vi le propuneţi. Celor care lucrează şi reuşesc să construiască acest brand numit Segarcea le urez să-l ducă mai departe”, le-a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Despre „Domeniul Coroanei” a avut numai cuvinte de laudă: „Crama de la Segarcea, ce aparţine omului de afaceri Mihai Anghel, este un loc cu care nu ţi-e ruşine – nu în România, nu în Europa, niciunde în lume. Este o investiţie foarte importantă, via arată ca la carte şi toţi specialiştii care au fost aici, oameni cu studii de specialitate, ne-au spus că acest loc este cu adevărat mirific”.

Un an rodnic, cu producţii bune, le-a urat şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea. „Sărbătoare tradiţională românească specifică viticultorilor, Trifonul înseamnă începutul lucrărilor în vie, aşa cum Cârstovul anunţă sfârşitul lor şi momentul în care se face evaluarea muncii de peste an. Sunteţi oameni harnici, ştiţi ce înseamnă viticultura şi mi-e drag de ceea ce faceţi aici. Munca dumneavoastră a ţinut judeţul Dolj pe harta viticolă a României. Centrul viticulturii doljene aici este, la Segarcea. Vă felicit pentru asta!”, le-a spus prefectul localnicilor.

Slujba de sfinţire a viilor a fost oficiată de un sobor de şase preoţi, condus de protopopul Marin Olaru, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Segarcea, sobor căruia i s-a alăturat şi ÎPS Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Gerul năprasnic i-a descurajat pe localnici ca după „botezul” podgoriilor să mai petreacă, aşa cum o făceau altădată, „în capul viilor”, încingând grătarele, degustând soiuri de vin ori încălzindu-se cu o ţuică fiartă. Au însă credinţa şi speranţa că, de l-au sărbătorit pe Sfântul Trifon, holdele vor fi anul acesta mai bogate şi viile mai roditoare. Iar vremurile… or fi mai bune şi ele…

 

Invitaţi nu la recoltat, nici la băut, ci la cântat!

„Lăutarii cântă ca la Segarcea / Hai cu toţi la horă, haide nu mai sta!” – aşa le-a cântat Constantin Enceanu segărcenilor, ieri, la sărbătoarea Trifonului. Mai din pricina gerului, mai datorită ritmurilor, oamenii n-au stat locului o clipă, atât timp cât a durat spectacolul de muzică populară susţinut de artiştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. I-au pus pe joc, în acompaniamentul orchestrei conduse de maestrul Nicu Creţu, şi cântecele Filuţei Bogdan, Manuelei Motocu, Anetei Şişu, Laviniei Bîrsoghe,  Lilianei Popa, ale lui Marcu Nicolici şi Marius Măgureanu. „Să ne mai chemaţi la Segarcea – nu la recoltat, nici la băut, ci la cântat!”, i-au spus artiştii primarului Nicolae Popa.

Constantin Enceanu: „Nu pot să beau vin alb, că mă doare capu’!”

„Dacă stau să mă gândesc bine, cred că e al şaselea an de când noi venim aici, pe 1 februarie. Altădată a fost şi viscol, nu numai ger, dar asta nu ne-a împiedicat să fim alături de segărceni. Cred că şi viile rodesc mai bine de când venim aici! I-aş propune domnului primar ca la sărbătoarea de la anu’ să mergem acolo, în capu’ viilor, să cântăm. Cred că ar fi mult mai frumos, pentru că acolo se pregăteşte iepurele la ceaun… Ne-am încălzi cu un vin fiert!”, a propus interpretul Constantin Enceanu, totodată directorul ansamblului.

Petrică Mîţu Stoian: „Când e vinul mai bun? Când desfunzi damigeana!”

Că tot a venit vorba de vin, solistul a mărturisit că a „prins” câteva secrete ale producerii lui de la bunica sa şi că pe gustul său rămâne cel din producţia proprie: „Nu pot să beau vin alb, că mă doare capu’! Singurul pe care îl tolerez e vinul meu”. „Costică a terminat Agronomia, de-asta ştie secretele!”, i-a replicat bunul său prieten Petrică Mîţu Stoian. Originar din Izverna Gorjului, acesta s-a declarat „mai mult băutor de ţuică, pentru că la mine în zonă sunt mai mulţi pruni”. „Dar să ştiţi că m-am obişnuit aici, de când am venit la Craiova, şi cu vinurile. Sunt foarte bune, mai ales vinul de Segarcea! Mai primesc şi de la prietenul meu Costică vin curat, făcut la el acasă”, a adăugat acesta.

Întrebat când e vinul mai bun, Petrică Mîţu Stoian n-a stat prea mult pe gânduri: „Când desfunzi damigeana! Atunci e cel mai bun!”. Îndrăgitul solist crede însă că vinul „trebuie băut cumpătat, nu aşa, în neştire, să te saturi!”.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «„Am fost şi în anii trecuţi la Segarcea de Trifon, s-a creat o tradiţie de care primarul şi Consiliul Local ţin. Nu ştiu în câte localităţi din România se mai serbează, dar aici şi la Galicea Mare are loc an de an. În această zi este la mare preţ viţa-de-vie şi, pe cale de consecinţă, păhărelele cu vin sunt puse şi ele la mare respect. Segarcea reprezintă un punct foarte important pe harta viticolă a României, iar plantaţiile de aici sunt printre cele mai importante din Europa. Astfel, vinul de Segarcea a devenit un brand şi o mândrie a acestor ţinuturi şi aproape îţi vine greu să numeşti al doilea soi înaintea lui. Ne face o deosebită plăcere să fim aici, alături de podgorenii care celebrează această zi a Sfântului Trifon, şi le dorim să aibă şi anul acesta sănătate şi rod bogat».

Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj: «Viticultorii de la Segarcea sunt cei care ţin judeţul Dolj pe harta viticolă a României, prin munca dumnealor. Sunt nişte maeştri ai viticulturii, apreciaţi ca atare, iar Segarcea est un centru viticol cu nişte caracteristici unice. Sunt puţine locuri, nu în România sau în Europa, ci în lume, unde poţi să obţii vinuri ca materie primă pentru distilare, renumitul coniac de Segarcea. Ştiţi că iarba fiarelor de pe vremea haiducilor deschidea orice lacăt, eu pot să vă spun că o sticlă de coniac de Segarcea deschidea orice uşă! În acelaşi timp, să obţii vinuri albe de foarte bună calitate, medaliate la foarte multe concursuri internaţionale, dar şi vinuri roşii, de calitate excepţională, de asemenea purtătoare de mari medalii. Vinul este băutura care însoţeşte omul de la naştere şi până când părăseşte această lume, şi la bine, şi la rău. Vinul este partener de viaţă al omului, dar, bineînţeles, cu măsură…».

Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea: «„Sărbătoarea aceasta are o vechime de cel puţin 100 de ani. O avem de la bătrânii noştri, care celebrau întotdeauna ziua sfântă a Trifonului, apărătorul viilor de dăunători şi de tot felul de boli care se abat asupra lor. Este o tradiţie pe care noi am reluat-o de peste 20 de ani, de când a trecut comunismul. Înainte, îmi amintesc, eram conducător de unitare şi organizam această sărbătoare, dar fără preoţi, deşi ei au rolul principal, oficiind slujba şi „botezul” viilor. Mai târziu, s-a mers cu căruţele cu cai şi cu preoţii la locul unde se făcea slujba, după care rudele sau prietenii se retrăgeau în capul viei, făceau focul şi încingeau câte un grătar, chefuind şi închinând Sfântului Trifon câte un pahar de vin drept mulţumire că în anul respectiv va apăra via. În prezent, la Segarcea avem aproape 1.000 de hectare de vie. Anul 2011 a fost foarte bun pentru viticultori, inclusiv pentru „Domeniul Coroanei”. Din câte ştiţi, Crama a câştigat în America Medalia de Aur pentru soiurile cultivate aici».

MAGDA BRATU şi CARMEN RUSAN