Activitatea IPJ Dolj în 2011, sub semnul reorganizării

0
342

Reprezentanţii IPJ Dolj au prezentat, în cadrul unei conferinţe organizate la sediul instituţiei, analiza activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2011. Dacă o bună parte din indicatorii prezentaţi arată foarte bine, principala problemă din anii trecuţi, respectiv infracţionalitatea stradală, fiind sub control, conducerea unităţii este conştientă că provocarea pentru anul în curs o constituie scăderea infracţionalităţii în mediul rural. Şi, de ce să nu recunoaştem, cifrele înregistrate în acest domeniu anul trecut, în creştere cu peste 15% faţă de 2010, au apărut pe fondul reorganizării care a dus la dispariţia Posturilor de Poliţie comunale.

Anul 2011 la nivelul Poliţiei doljene a fost marcat de reorganizarea din sistem. Principalele modificări au fost plecarea unui număr de 59 de poliţişti şi desfiinţarea Posturilor de Poliţie comunale, locul acestora fiind luat de 15 Secţii de Poliţie Rurală: Secţia 1 Craiova, Secţia 2 Breasta, Secţia 3 Bucovăţ, Secţia 4 Coşoveni, Secţia 5 Pieleşti, Secţia 6 Giubega, Secţia 7 Pleniţa, Secţia 8 Rast, Secţia 9 Cetate, Secţia 10 Poiana Mare, Secţia 11 Bechet, Secţia 12 Daneţi, Secţia 13 Segarcea, Secţia 14 Bârca şi Secţia 15 Filiaşi. Au fost organizate şi concursurile pentru ocuparea funcţiilor de şefi ai acestor subunităţi, în acest moment doar la Pieleşti şi Rast fiind şefi împuterniciţi, din lipsă de candidaţi.

Este clar că de această reorganizare au profitat hoţii, pentru că multe localităţi au rămas fără apărare după ce, din trei sau patru poliţişti, câţi erau permanent acolo, a rămas doar cu unul singur. În aceste condiţii, infracţionalitatea în mediul rural a înregistrat o creştere de 15,3% faţă de anul 2010, respectiv de la 7.689 la 8.866 de fapte. “Suntem conştienţi că a fost o problemă în mediul rural până când Secţiile nou-înfiinţate şi-au preluat toate atribuţiile, iar acum putem spune că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună. Situaţia infracţionalităţii din mediul rural a constituit în permanenţă o preocupare pentru noi şi rămâne unul din obiectivele prioritare pentru 2012”, a precizat comisar-şef Constantin Nicolescu, comandantul IPJ Dolj.

Un lucru bun este şi faptul că infracţiunile contra persoanei, comise cu violenţă, sunt în scădere faţă de anul 2010. Astfel, faptele de omor au scăzut de la 22 la 15, vătămările corporale grave de la 23 la 20, fiind înregistrat, în continuare, un număr foarte mare de violuri, respectiv 107 anul trecut, faţă de 128 în anul 2010.

Captură-record de obiecte pirotehnice

Rezultate bune s-au înregistrat pe linia armelor şi substanţelor periculoase. Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii IPJ Dolj, pe parcursul anului 2011 lucrătorii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au executat 33 acţiuni pe linie de arme, muniţii şi braconaj, precum şi 203 controale la persoane fizice şi juridice. Au fost ridicate în vederea confiscării 125 de arme, din care 78 letale şi 47 neletale, 5.536 de cartuşe de diferite calibre, 7,5 tone de obiecte pirotehnice, 1 kg de mercur şi 15 litri de substanţe toxice. În anul 2011, în baza datelor şi informaţiilor obţinute, precum şi a activităţilor desfăşurate au fost înregistrate în evidenţe un număr de 319 infracţiuni, la regimul armelor, muniţiilor, substanţelor toxice, materiilor explozive, şi braconaj la vânătoare. Cantitatea de obiecte pirotehnice confiscate este cea mai mare din ultimii ani, după cum au declarat reprezentanţii IPJ Dolj.

Astfel, reamintim că, pe 12 noiembrie 2011, poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Craiova, în baza unor informaţii obţinute, au oprit pentru verificare şi control, în trafic, un autocamion care transporta 6 tone de articole pirotehnice din clasele I şi II, care urmau să fie comercializate în Craiova. Pentru că şoferul camionului nu a putut prezenta documentele cerute de legislaţia în vigoare, au fost ridicate în vederea cercetărilor produsele pirotehnice şi s-a întocmit dosar penal conform prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive pe numele celor doi bărbaţi care efectuau transportul.