“Salvaţi Copiii!” România, Filiala Dolj, parte într-un proiect al Uniunii Europene, de combatere a violenţei de gen în rândul minorilor

0
602

Filiala Dolj a “Salvaţi  Copiii ! ” România este parte într-un program european, în ceea ce priveşte combaterea violenţei în rândul minorilor. Numele acestuia este TOOL 4 GENDER.

Scopul proiectului, care a început în 2019, este prevenirea violenței de gen la școlari cu vârste cuprinse între 8-16 ani ,prin dezvoltarea de instrumente digitale, aduse la viață datorită muncii comune a “Salvați Copiii!” Filiala Dolj (România), Heron Digital Education. &Mathisis LTD (Cipru), Sociedad Española de Asistencia Sociosanitaria de Valencia (Spania), Senior Europa Sociedad Limitada (Spania), IRES- Istituto di Ricerche Economiche e Sociali del Friuli Venezia Giulia Impresa Sociale (Italia), MTÜ LastekaitseLiit (Estonia) și GINSO (Spania), coordonator de proiect. Metodologii diferite și o platformă digitală pentru profesori și familii.  Prima fază a proiectului, care a inclus proiectarea setului de instrumente, o compilație de 32 de bune practici, a oferit o serie de metodologii, atât părinților, cât și cadrelor didactice, pentru a-și aborda munca educațională dintr-o perspectivă de egalitate, promovând coeducația ca fiind cea mai bunăprotectieimpotriva violentei. Prin acest instrument se urmărește consolidarea profilului profesiilor didactice și al familiilor, precum și promovarea dobândirii competențelor cheie în domeniul incluziunii sociale și egalității de gen. În cea de-a doua fază, grupul de lucru a dezvoltat și implementat o platformă digitală pentru formarea profesioniștilor din educație și psihologie privind prevenirea violenței de gen. În acest scop, a elaborat un chestionar de evaluare inițială, un ghid de cunoștințe de bază pe această temă și linii directoare generale pentru coeducație. Unul dintre celelalte instrumente care urmează să fie lansate de proiect în decembrie este o aplicație pentru depistarea precoce a violenței de gen, care va permite copiilor și tinerilor să reflecteze asupra sănătății relațiilor și să detecteze comportamentul sexist într-un stadiu incipient. 

  Un eveniment internațional pentru a împărtăși rezultatele

Pentru a disemina rezultatele atât ale platformei digitale, cât și ale aplicației, GINSO va organiza pe 2 decembrie, în Madrid, Spania,  un workshop internațional cu 50 de participanți:cinci experți străini în depistarea și prevenirea violenței de gen, precum și 35 de persoane (dintre care 20 vor fi cadre didactice, 10 profesioniști din educație, o familie și o asociație).