Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de ‘preoți cu crucea-n mână’

0
338

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, intervine în cel mai nou scandal provocat de autorități, care au decis să interzică pelerinajele religioase și să restrângă dreptul fundamental la libertate religioasă. Academicianul Pop reamintește că ”unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de „preoți cu crucea-n mână”, ca și Revoluția din decembrie 1989” și precizează că nu este întâmplătoare decizia ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, care are loc pe 30 noiembrie, să fie urmată de Ziua Națională a României.

”Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței”, adaugă profesorul Ioan-Aurel Pop, care punctează că ”este timpul, după atâta ură și hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor.”.

 

Legătura evidentă din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești. Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credinței. Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de „preoți cu crucea-n mână”, ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor cu prapori în frunte. Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de „cel rău” și am cântat o „odă bucuriei”. Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România (vremelnic despărțită de una dintre generoasele sale încăperi, anume Moldova dintre Prut și Nistru). Este timpul, după atâta ură și hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor.

 

La mulți ani, români!”, este mesajul academicianului Ioan-Aurel Pop.