Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, cu prilejul Zilei Naționale a României

0
581

„Celebrarea Zilei Naționale trebuie să fie, dincolo de rememorarea marelui act istoric de la 1918, și un moment de raportare a prezentului la spiritul care a însuflețit acele zile. «Pe cum ne vedeți aici îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați, pe veci, toți Frații României», se rostea atunci pe Câmpul lui Horea.

Un testament pe care prezentul pare, totuși, că are nevoie să-i fie reamintit. Întrucât constatăm cu tristețe cum, în discursul public, chiar la cele mai înalte niveluri, își fac loc tot mai des discordia, învrăjbirea între români sau pur și simplu disprețul. O retorică periculoasă macină zi de zi temelia României de mâine.

Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol. Să reașezăm solidaritatea între români la temelia fiecărui gest, să ocrotim dialogul și înțelegerea, să practicăm întrajutorarea. Să ne amintim că, indiferent de ceea ce ne deosebește, «suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, […] suntem încălziți de aceleași tradiții sfinte».

Trebuie să rămânem uniți în fața tuturor lucrurilor care vor să ne dezbine, pentru că doar prin unitate și solidaritate România poate depăși orice obstacole. Cu prilejul Zilei Naționale a României, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, vă rog să primiți sincerele mele urări de sănătate. La mulți ani, români! Dumnezeu să ocrotească România!“