Studenţii basarabeni din Craiova sărbătoresc Unirea la Alba Iulia

0
227

studentiAstazi, 1 Decembrie 2016, ca semn al mândriei sărbatorim ziua Naţională a României. Anul 1918,reprezintă pentru poporul român anul triumfului idealului naţional,anul încununării victorioase a lungului şir de lupte şi sacrificii umane. Ziua Naţională a României constituie cea mai mare sărbătoare in care vibrează la unison inimile tuturor românilor,un moment solemn de afirmare a idealurilor noastre multiseculare,de confruntare cu istoria,cu noi înşine. 1 Decembrie,una dintre cele mai importante momente ale istoriei,căruia îi datorăm identitatea noastră naţională şi spiritul unitar. Această zi,reprezintă prilejul de a ne îndrepta gândurile,către înaintaşii noştri care au luptat şi s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru noi,pentru a ne bucura de existenţa unui stat liber şi independent, suveran şi democratic. Vă îndemn,ca semn al mândriei să arbordaţi steagul naţional,tricolorul,simbolul Statutului Român oriunde ai fi,pentru a ne reaminti tuturor,cetăţeni ai acestei ţări,faptul că suntem cu toţii responsabili de viitorul societăţii româneşti.

Datoria fiecăruia dintre noi este să luptăm pentru Unitatea, Suveranitatea şi Independenţa Patriei noastre România şi să fim un real şi permanent sprijin pentru Poporul Român, din care ne tragem şi ai cărui exponenţi de marcă suntem. Noi, studenţii basarabeni din Craiova, ne exprimăm sentimentul de fericire alături de concetăţenii noştri şi ne bucurăm asemenea lor pentru un astfel de eveniment ce a schimbat viaţa tuturor. Acest an, 1918, a fost anul marilor schimbări, al deciziilor importante, este perioada în care neamul nostru a demonstrat că avem puterea de a merge mai departe ,pentru a putea scrie pagina noastră de istorie şi pentru a putea lăsa urmaşilor noştri o masonerie puternică şi respectată, trebuie, ca şi înaintaşii noştri în ziua de 1 Decembrie 1918, să fim uniţi şi responsbili, având credinţa că numai împreună dăm un exemplu de toleranţă, unitate şi respect pentru adevăratele valori..

Ziua Naţională va fi sărbătorită în întreaga ţară prin parade şi diverse evenimente artistice. În aceste condiţii, românii organizează la data de 1 decembrie, o Adunare Naţională la Alba Iulia la care desemnează 1228 delegaţi. Alba Iulia,capitala de suflet a românilor, unde Marea Unire se serbează cu fast, generozitate, solemnitate, dar şi cu multă voie bună.

Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, mulţumeşte Centrului de Integrare a Străinilor şi Universităţii din Craiova pentru susţinerea acordată şi îndeplinirea dorinţei noastre de a fi la Alba Iulia în data de 1 Decembrie. De asemenea, vă suntem profund recunoscători pentru că ne-aţi oferit oportunitatea de a călca pe urmele celor peste 100.000 de români veniţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Profitând de această ocazie, prin participarea la spectacolele de reconstituire a istoriei ne vom putea întoarce în timp pe vremea dacilor şi românilor. Totodată, noi, considerăm că oraşul Alba Iulia este o destinaţie ideală pentru cei ce vor sa descopere istoria dincolo de paginile unei cărţi, la faţa locului.

Viorelia Pascari, studentă la Facultatea de Litere.

Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova cu prilejul acestei sărbatori importante pentru început vă salută si ar dori sa împartăşească cu voi ideile , părerile şi concepţiile lor cu privire la această dată marcantă din calendarul românesc :

CASETĂ 1 :

Diana Testemiţanu, studentă la Jurnalism)

‘’1 Decembrie nu este doar o sărbătoare publică. Ziua în care avem liber de la muncă, şcoală sau facultate. 1 decembrie înseamnă ”Deşteaptă-te române”, o aducere aminte, un trecut zbuciumat, bucurie şi tristeţe în acelaşi timp. Pentru fiecare generaţie, Ziua Naţională a României are amintirile sale. Pentru noi, tinerii, înseamnă istorie. Chiar de e 1 Decembrie sau nu, în România mă simt acasă. Simt româneşte, iubesc româneşte, trăiesc româneşte. În suflet, am rupt demult sârma ghimpată, care ani de-a lungul a sfâşiat destine şi care spulberă vise până în ziua de azi. Ne desparte doar un râu, nu şi-o limbă, o tradiţie, obicei sau sărbătoare. Îmi doresc ca de Ziua României, toţi românii de pretutindeni să aibă un moment de reflecţie asupra adevăratei semnificaţii a acestei sărbători. Să nu ne amintim doar o dată pe an, când arborăm tricolorul la balcon, că suntem copiii României. ‘’

CASETĂ II :

Adriana Dumbrava, studentă la Facultatea de Drept :

“Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează o sărbătoare majoră pentru întreg statul român. Eu, consider data de 1 Decembrie un moment istoric bine ales pentru a fi sărbătoare naţională. Necesitatea istorică a acestui eveniment s-a dovedit a fi un impuls puternic pentru întreg poporul roman, s-a dovedit mai puternic decât orice guvern sau partid, punând pe roate întreaga naţiune şi oferindu-i o forţă uriaşă de a da viaţă voinţei sale: statul naţional. În această zi eu ma simt mândră pentru realizările strămoşilor noştri şi pentru ca pot face si eu parte din acest eveniment în prezent”

 CASETĂ III :

Andrei Druţă, Facultatea de Kinetoterapie şi motricitate specială :

‘’Ziua Naţională a României, ziua Marii Uniri, cel mai important eveniment al istoriei româneşti. Măreţia acestui act istoric constă în faptul ca Marea Unire nu este meritul nici unui om politic, guvern sau partid, ci a întregii naţiuni române, datorită conştiinţei unităţii neamului.’’