Erdogan şi Putin ar fi căzut de acord asupra necesităţii unui nou armistiţiu la Alep

0
165

alepPreşedintele turc Recep Erdogan a discutat ieri despre situaţia din oraşul sirian Alep cu omologul său rus,Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri căzând de acord asupra necesităţii unui nou armistiţiu, au relatat surse din cadrul Preşedinţiei turce. Sursele citate au relatat că cei doi preşedinţi au căzut de acord asupra intensificării eforturile pentru a pune capăt ostilităţilor şi a necesităţii de a permite ajutorului umanitar să ajungă în oraş.

Rusia este principalul susţinător al Administraţiei Bashar al-Assad, în timp ce Turcia îi susţine pe rebelii care încearcă să înlăture actualul regim de la Damasc, însă cele două state încearcă să găsească o soluţie comună la situaţia din Siria.

Miercuri, rebelii au promis că vor continua lupta pentru estul Alepului, în pofida unui şir de victorii recente a forţelor guvernamentale siriene.

În cursul discuţiei telefonice cu Vladimir Putin, preşedintele Erdogan a explicat afirmaţiile sale în legătură cu un plan de înlăturare a regimului Bashar al-Assad, a declarat un consilier de la Kremlin, citat de Reuters. Yuri Ushakov nu a oferit mai multe detalii despre explicaţiile oferite de liderul turc.

Într-un discurs rostit marţi, Recep Tayyip Erdogan a condamnat “eşecul” Naţiunilor Unite în Siria şi a dezvăluit rolul trupelor turce trimise pe teritoriul sirian.

“Am intervenit în Siria pentru a face dreptate. Suntem în Siria pentru a pune capăt regimului preşedintelui crud Bashar al-Assad, care extinde terorismul de stat”, a afirmat Erdogan.

Kremlinul a solicitat explicaţii din partea Turciei. “Anunţul este o noutate pentru noi”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

“Este o afirmaţie foarte gravă, diferită de precedentele. Sperăm că partenerii turci ne vor oferi explicaţii”, a adăugat Peskov.

Oficial, Turcia susţine că a trimis trupe în nordul acestei ţări pentru a lupta împotriva miliţiilor kurde şi a organizaţiei teroriste Stat Islamic.