Alegătorii din Republica Moldova sunt chemați la urne, la 1 noiembrie, pentru a-l alege pe președintele țării, după ce în 2016 s-a renunțat la sistemul de votare a șefului statului de către Parlament în favoarea sufragiului direct al cetățenilor. La acel scrutin, alegătorii l-au preferat pe Igor Dodon. Actualul președinte candidează acum din nou. La fel și principala sa rivală din urmă cu patru ani, Maia Sandu, care va încerca să-și ia revanșa, deși va fi greu, pentru că sunt mai mulți candidați din partea opoziției.
Cetățenii moldoveni cu drept de vot sunt asteptați astăzi să-și aleagă președintele. Opt candidați luptă pentru funcția de șef al statului : Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Igor Dodon (oficial, candidat independent, dar sprijinit de Partidul Socialiștilor), Tudor Deliu (Partidul Liberal-Democrat), Violeta Ivanov (din partea Partidului „Șor”) , Renato Usatîi (lider al formațiunii „Partidul Nostru”), Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale, Dorin Chirtoacă – Blocul Electoral Unirea și nu în ultimul rând, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Andrian Candu din partea partidului Pro Moldova nu a reuşit să se înscrie în cursa electorală, candidatura sa fiind respinsă, iar alţi trei candidaţi s-au retras din cursa electorală. După toate probabilităţile, în turul doi al acestui scrutin se vor confrunta, ca şi în urmă cu 4 ani, Igor Dodon şi Maia Sandu.
Campania electorală a demarat oficial pe 2 octombrie. Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.
Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de preşedinte al Republicii Moldova decît pentru cel mult două mandate consecutive.
TUDOR ȘTEFAN