Primarul Craiovei, Mihail Genoiu: ”În 2022, RAT Craiova va fi una dintre cele mai moderne societăți”

1
471
Consilierii municipali au votat, ieri, achiziția celor 10 autobuze noi, în sistem leasing pe 5 ani, de către RAT Craiova. Aleșii locali PNL s-au declarat împotriva acestui proiect, susținând că mijloacele de transport în comun ar fi trebuit să fie cumpărate cu fonduri europene. Autoritățile locale au explicat că autobuzele au fost programate inițial să fie achiziționate dintr-o finanțare BERD, însă tot parcul auto al RAT Craiova se înnoiește cu autobuze și tramvaie noi, plus o infrastructură de transport modernizată – toate fiind achiziții pe fonduri europene.
Consilierul municipal PNL, Flavius Sirop, a afirmat că, de regulă, sunt înaintate spre a fi votate de către consilieri mai multe proiecte de hotărâre ce vizează achiziția de mijloace de transport în comun, dar că acestea nu se văd, efectiv, în trafic. ”Continuăm să votăm autobuze și să nu le vedem în traseu. Nu avem nimic împotriva dezvoltării acestei societăți, avem doar a reproșa administrației PSD că nu a fost în stare să atragă fonduri europene și ajungem, de fiecare dată, să ne credităm la costuri mai mari decât ar fi generat accesarea unor fonduri europene”, a spus liberalul Sirop. Acesta a anunțat că, din acest motiv, cei șase consilieri ai PNL se vor abține de la vot. „Vrem să transmitem un semnal să vă facem să vă apucați de treabă și să accesați fonduri europene în adevăratul sens al cuvântului”, a mai declarat Flavius Sirop.
Cele 10 autobuze, cumpărate din fondurile RAT Craiova
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că lotul de 10 autobuze noi, Euro 6, pe care intenționează să le achiziționeze acum RAT Craiova, ar fi trebuit să fie cumpărate inițial printr-o finanțare BERD. „Ceea ce ați văzut acum este înțelegerea care a fost cu BERD, cu care noi am semnat contractul pentru cele 38 de autobuze. S-a început totodată și contractarea cu RAT Craiova pentru refacerea depoului de autobuze și achiziția a 10 autobuze Euro 6. Între timp, politica BERD s-a modificat, iar aceste autobuze nu mai pot fi achiziționate de BERD și s-au mutat în achiziția pe leasingul financiar, rămânând pe BERD doar derularea proiectului privind depoul de tramvaie”, a explicat edilul-șef al Craiovei. Valoarea acestor autobuze este estimată la suma de 14,5 milioane de lei.
17 tramvaie, cale de rulare și depou – toate achiziții noi
Mihail Genoiu a enumerat apoi toate achizițiile care se fac în privința transportului în comun din Craiova, subliniind faptul că aproape toate sunt realizate din fonduri europene. „Ani de zile, de când a fost administrația PDL, nu s-a luat nici un fel de autobuz nou, s-au luat numai vechituri care au cedat înainte de a porni, iar noi luăm tot ce înseamnă fonduri europene pentru autobuze și tramvaie”, a afirmat Genoiu. Primarul a pus la socoteală cele 17 tramvaie noi, care se află în licitație pentru achiziție, care se cumpără cu fonduri europene. Tot pe partea de tramvai, acesta a amintit și cele două contracte de finanțare europeană, în valoarea de 25,5 milioane de euro, care au fost semnate recent pentru modernizarea a două tronsoane ale căii de rulare a tramvaiului, ultimele care mai rămăseseră nemodernizate – cele din zona „Henry Ford” și, la capătul opus, din zona „Peco Severinului”.
Toate intersecțiile vor fi modernizate
La pachet cu modernizarea căii de rulare, potrivit primarului, se va realiza și semaforizarea tuturor intersecțiilor de pe Calea București, care sunt străbătute de linia de tramvai. ”În acest proiect de pe «Henry Ford» este prevăzută modificarea în totalitate și semaforizarea intersecțiilor care nu sunt semaforizate pentru a prioritiza tramvaiul și a face din tramvai cel mai facil mijloc de transport, pe această rută”, a mai arătat Genoiu. Tot pe partea de tramvaie, va fi modernizat și depoul de pe Calea Severinului, contractul (cu finanțare BERD) fiind anunțat de autorități pentru a fi semnat în perioda imediat următoare. „Urmează să fie semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea depoului de tramvaie care se modifică în totalitate, la nivelul exigențelor tramvaielor care se achiziționează”, a mai explicat Genoiu.
Alte 38 de autobuze noi, cu finanțare de la BERD
Primarul Craiovei a amintit și de cele 38 de autobuze Diesel Euro 6, care s-au achiziționat pe finanțarea BERD (împrumut de 15 milioane de euro, pe 15 ani) și care sunt primele care vor sosi. După cum se știe, licitația de furnizare a fost adjudecată de BMC Otomotiv din Turcia, autobuzele noi urmând să vină în două tranșe – primele 25 de autobuze care trebuie să sosească pe data de 13 decembrie, iar restul de 13 autobuze care vor sosi pe 20 februarie 2020. „Eu nu cred că a existat vreodată, în istoria RAT, de când s-a înființat, un proiect mai complex ca acum. Practic, din punctul meu de vedere, în anul 2022, RAT va deveni una dintre cele mai moderne societăți ale Craiovei”, este de părere primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.