Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj şi-a prezentat bilanţul pe primele nouă luni ale acestui an

0
628
Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a prezentat bilanțul pe primele nouă luni ale acestui an. Sunt , încă, persoane care sunt angajate fără forme legale şi mai sunt societăţi comerciale care nu respectă regulile de securitate şi sănătate în muncă pentru salariaţi. În acelaşi timp, s-au constatat agresiuni, uneori şi fizice, dar mai ales verbale adresate inspectorilor care se aflau în timpul exercitării serviciului.

În primele nouă luni ale acestui an, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentelor de de control în domeniul Relaţii de Muncă (RM) au verificat 1.158 de agenţi economici , la care s-au constatat deficienţe, pentru care s-au dispus 754 de măsuri de remediere şi s-au aplicat 273 de sancţiuni contravenţionale (156 de avertismente şi 117 amenzi). „Sigur, în urmă cu câteva zile, a fost un eveniment nefericit, în cadrul căruia unul dintre inspectorii noştri a fost implicat într-un caz de luare de mită, dar aş vrea să aşieptăm concluziile instanţelor de judecată. Însă, altceva aş dori să punctez. Anume, de-a lungul timpului, imnspectorii au fost agresaţi şi fizic şi verbal, de multe ori fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor, instituţiile pe care aceştia le reprezintă fiind principalii noştri colaboratori. Revenind la bilanţ, pe Relaţii de Muncă , şi nu numai, incluzând aici şi ceea ce înseamnă Securitatea şi Sănătatea în Muncă (SSM), au fost campanii de control în toate domeniile, inclusiv în construcţii. La   ceea ce înseamnăidentificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată şi semideclarată, au fost depistate 80 de persoane care lucrau fără forme legale la 48 de angajatori, pentru aceste fapte fiind aplicate amenzi în cuantum de peste 1,3 milioane de lei. Suntem într-o situaţie stabilă, dacă privim comparativ cu ultimii ani. Astfel, în 2017 am avut 125 de persoane angajate fără forme legale, în 2018 79, iar, acum – 80. Domeniile în care munca nedeclarată are cea mai mare incidenţă sunt agricultura, comerţul, prestările de servicii ”,  a precizat Cătălin Tiberius Mohora, inspector şef al ITM Dolj.

Controale şi la Securitate şi Sănătate în Muncă
Nici pe SSM n-au lipsit verificările. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, au fost efectuate 945 de acţiuni de control, fiind constatate 1.079 de deficienţe fiind aplicate 85 de amenzi contravenţionale, al căror total a depăşit 700.000 de lei. De asemenea, au fost sstate activităţile la şase unităţi economice , iar la alte 15 a fost oprită funcţionarea unor echipamente de lucru. Din nefericire, au fost înregistrate, în perioada la care facem referinţă, 206 evenimente, dintre care 19 soldate cu deces, , faţă de 233 în 2018 (10 prin moarte), şi 155 în 2017 (13 prin deces). Diferenţa are mai multe cauze, unele dintre ele subiective. „Sigur, apare o creştere a numărului de evenimente deosebite întâmplate în timpul orarului de muncă, însă vorbim de cauze subiective. Foarte multe dintre ele nu erau comunicate, nu vorbim de cele mortale, dar angajatorii nu doreau să le facă cunoscute.  În colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj şi cu unităţile din sistemul medical am ajuns să depistăm toate aceste evenimente nedorite, de aceea apare această diferenţă. În prezent, sunt puţine cazuri îbn care acestea nu mai sunt comunicate ”, a mai spus Cătălin Tiberius Mohora.