Gardul din Târgul Romanești va fi preluat de administrația piețelor

0
482

În ciuda asfaltărilor pe care le-a făcut municipalitatea și a pitorescului în sine al locului, Târgul din Romanești nu dă bine în ochii consilierilor municipali. La ultima ședință, aleșii locali liberali au ridicat problema gardului împrejmuitor care stă să cadă din cauza stării de degradare. Tot analizând problema pe toate fețele, s-a ajuns la o mare dilemă: al cui este, de fapt, gardul și cine trebuie să-l modernizeze? Și dacă, totuși, se modernizează, cine plătește?

Târgul din Romanești devine subiect de discuție cam la fiecare ședință a CLM Craiova. La ultimul plen, cel de săptămâna trecută, liberalii nu au mai reproșat reprezentanților municipalității că nu se îngrijesc să ofere condiții mai bune cetățenilor romi care își vând acolo mărunțișurile pentru a-și asigura traiul zilnic, ci au arătat cu degetul spre gardul împrejmuitor, care arată destul de rău și de care nu se îngrijește nimeni.

Liberalul Marian Vasile: „Cine face gardul?”

Cel care a ridicat problema a fost consilierul PNL, Marian Vasile. Din start, liberalul a pus pe tavă această situație: administrația pieţelor deține terenul, iar RAT-ul are în proprietate gardul, dar nimeni nu îl repară. „La Târgul Municipal avem o situaţie hilară. SC RAT SRL a cedat terenul către SC Pieţe şi Târguri, dar nu şi gardul. Suntem de râs cu asta. Un bun gospodar îşi face în primul rând gard, după care asfaltează, acoperă, climatizează. Deci, cine face gardul?”, s-a întrebat Marian Vasile. „Gardul se află într-o stare avansată de degradare, iar noi vorbim de asfaltări, acoperiri, construcţii noi. Unde este prins gardul, în care buget, pentru că văd că avem rectificări şi la Pieţe, şi la RAT?“, a mai arătat liberalul.

Administrația piețelor: Urmează un transfer de proprietate

La solicitarea primarului Mihail Genoiu, dilema legată de proprietatea efectivă asupra gardului a fost dezlegată de administratorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Alin Mărăcine. „Din discuţiile purtate cu cei de la RAT, am înţeles că ei sunt într-o procedură de evaluarea a tuturor bunurilor, urmând ca, într-un timp scurt, cel mai probabil luna viitoare, să intre pe ordinea de zi a consiliului local acest transfer al gardului. Din moment ce el va trece la Pieţe, îl vom prinde pe investiţii“, a răspuns Alin Mărăcine. „Faceţi mai întâi gardul şi după aceea vorbiţi de proiecte complexe“, a continuat liberalul. 

Primarul Craiovei: Lucrurile nu sunt așa de simple

La rândul său, primarul Craiovei a explicat consilierilor că procedura de transfer a gardului între cele două societăţi deţinute de primărie, SC RAT și SC Piețe și Târguri, nu este așa de simplă precum pare la prima vedere. Ba chiar, în opinia acestuia, este mult mai complicată decât dacă respectivul gard s-ar fi aflat în patrimoniul primăriei. „Dacă la teren lucrurile sunt simple, pentru că el este al primăriei şi se ia din administrarea noastră şi se trece în administrarea SC Pieţe şi Târguri, la celelalte bunuri, care sunt ale SC RAT, transferul înseamnă altceva. Nu ai cum să-i iei gardul pur şi simplu, pentru că el este al RAT-ului. Firma ori îl vinde, ori îl închiriază. Avem soluţii, dar ele sunt mai greoaie“, a precizat primarul Mihail Genoiu.

Consecințe: Tarifele comercianțelor ar crește

Mai mult, edilul-șef al Craiovei a lansat și teoria conform căreia transferul banalului gard între cele două societăţi ar conduce la creşterea tarifele din Târgul Municipal. „Dacă RAT-ul dă gardul la valoarea evaluată şi înscrisă în contabilitate, Pieţele vor plăti nişte sume care vor duce la creşterea tarifului de închiriere din târg, aici este problema delicată. Deci, trebuie să găsim o soluţie, să vedem ce putem face: preferăm să creştem tariful pentru comercianţi sau găsim o variantă ca tariful să rămână acelaşi”, a afirmat Genoiu, lăsând astfel deschisă problema preluării acestui gard până la viitoarele ședințe de consiliu când autoritățile trebuie să vină cu soluția salvatoare.