Cea mai veche şcoală din Dolj, de la Filiaşi, sărbătoreşte 185 de ani de existenţă

0
1849

Astăzi şi mâine, Şcoala Gimnazială din Filiaşi este la ceas de sărbătoare: se împlinesc 185 de ani de la prima atestare documentară a instituţiei, o perioadă plină de împliniri  şi care îşi păstrează specificul şi rezultatele foarte bune obţinute la învăţătură, de către elevi şi cadre didactice. Este vorba despre cea mai veche şcoală din zonă şi , acum, cea mai mare din judeţ, pentru învăţământul gimnazial.

Şcoala filişană este legată de boierii filişeni Dimitrie şi Tache Filişanu şi face parte din cele 200 de şcoli care au funcţionat, în anul şcolar 1838 – 1839, în Ţara Românească. Această unitate ocupă un loc aparte, fiind, aşa cum considera istoricul G.D.Iscru, „prima şcoală publică în care s-a început învăţătura”, fiinţând din anul 1833. Deci, şcoala exista în iunie 1838, când Dimitrie Filişanu solicita Inspectoratului Şcolii Centrale din Craiova „un trup de table pedagogice”,  iar pe 22 iunie, acelaşi an, se deschideau cursurile, în „hodaia cea mare” a Casei Sfatului, cu 58 de elevi. Şcoala de la Filiaşi s-a bucurat, de la începuturi, de prezenţa la catedră a unui capabil învăţător,  Ioan Pricop, cel care a fost avansat în funcţia de revizor peste Plăşile (organizarea de atunci a Ţării – n.r.) Gilort şi Amaradia, acelaşi post fiind ocupat, în 1871, şi de Stancu Tatomirescu, învăţător. În 1882, şcoala era cea mai populată din Plasa Jiu de Sus, având 107 elevi, cursurile fiind frecventate şi de 65 de „dorobanţi” şi patru „călăraşi”. După doi ani, aici erau două şcoli – una de băieţi, cealaltă de fete, iar în 1904 se înfiinţează o şcoală de meserii, după Primul Război Mondial  luând fiinţă şi o şcoală elementară de agricultură. În 1957, se construieşte un nou local se construieşte, pe două niveluri (opt săli de clasă şi două laboratoare), după alţi şapte ani fiind ridicată şi o clădire în care erau o cantină, două săli de clasă şi vestiare pentru baza sportivă, iar, în 1968 a fost dat în folosinţă noul local şi, în 1974, s-a construit sala de sport.

Un prezent foarte bun, un viitor plin de speranţe

Acesta a fost trecutul. Prezentul sună bine, iar viitorul este îmbucurător. „Suntem cea mai mare şcoală gimnazială din judeţ, constituită pe alte şase structuri, alături de şcoala de centru, cu un număr de aproape 1.500 de elevi. Avem 47 de săli de clasă, fiecare fiind dotată cu laptop şi videoproiector, opt laboratoare şi cabinete, conectare la internet şi bibliotecă. Ne mândrim cu rezultate foarte bune, în ultimii patru ani având patru elevi care au obţinut nota maximă la Evaluarea Naţională. De trei ani, Asociaţia „Fraţii Racoţeanu”, constituită din cadre didactice şi părinţi, asigură, lunar, o bursă de 50 de lei, pentru elevii cu rezultate remarcabile la învăţătură. În aceste zile, sărbătorim şcoala, prin mai multe acţiuni. Pe 1 noiembrie, vom avea un simpozion – „Realităţi culturale în societatea modernă” – iar pe 2 noiembrie vor fi premiaţi cei mai buni elevi şi se vor desfăşura acivităţi artistice şi sportive. Sunt convins, alături de colegii mei, că rezultatele foarte bune vor continua”, a precizat prof.  Alin Mondescu, director al Şcolii Gimnaziale din Filiaşi.