Arestat pentru infracţiuni rutiere şi judecat pentru distrugere

0
414

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, din localitatea Răcarii de Sus, a fost arestat preventiv, ieri, pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice şi cu permisul suspendat. Doljeanul era plasat sub control judiciar într-un alt dosar, în care a fost trimis în judecată pentru distrugere şi lovire şi alte violenţe, după ce, în luna iulie, şi-a agresat mama şi i-a incendiat acesteia casa.

După cum au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, sâmbătă seara, în jurul orei 21.30, poliţiştii rutieri din Filiaşi l-au depistat pe Marius Ionel Statie, de 36 de ani, din satul Răcarii de Sus, judeţul Dolj în timp ce conducea un autoturism Dacia Solenza, pe DE 70 – în localitatea Răcarii de Sus –, având permisul de conducere suspendat. De asemenea, bărbatul în vârstă de 36 de ani se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o alcoolemie de 2,55 gr/l alcool în sânge, după cum s-a dovedit două zile mai târziu, când au venit rezultatele analizelor probelor de sânge. Doljeanul de 36 de ani a fost introdus, în cursul zilei de luni, 30 octombrie a.c., în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Dolj, pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de conducerea unui autoturism cu permis suspendat şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Ieri după-amiază a fost prezentat Judecătoriei Filiaşi, care a admis propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului.

Trimis în judecată pentru că a incendiat casa mamei sale

Cel mai probabil la hotărârea de arestare preventivă a cântărit mult şi faptul că bărbatul este plasat sub control judiciar într-un alt dosar, în care a fost trimis în judecată în luna septembrie, pentru distrugere (prin incendiere) şi lovire şi alte violenţe. Mai exact, pe 19 iulie a.c., în jurul orei 23.15, Poliţia Filiaşi a fost sesizată prin 112 de un localnic din satul Răcarii de Sus că la locuinţa vecinei sale a izbucnit un incendiu, fiind anunţaţi şi pompierii. La faţa locului, poliţiştii au stabilit că Marius Ionel Statie, de 35 de ani, din localitate, în timp ce se afla la domiciliul său împreună cu părinţii, în jurul orei 22.30, pe fondul consumului de alcool şi în urma unor discuţii contradictorii cu mama sa, a dat foc unor obiecte de îmbrăcăminte din interiorul locuinţei, iar focul a cuprins tot imobilul, care a ars în proporţie de aproximativ 80 %, extinzându-se şi la acoperiş. Focul a fost  stins de pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, care au stabilit ca sursă probabilă de producere „folosire intenţionată a focului deschis”. În urma efectuării cercetării la faţa locului, precum şi din verificările efectuate, s-a stabilit că Statie, înainte de a incendia locuinţa, a şi agresat-o fizic pe mama sa, Elvira Statie. Bărbatul a fost reţinut pe o durata de 24 ore, însă pe 21 iulie a fost plasat sub control judiciar.

Pe 13 septembrie a.c. s-a înregistrat la Judecătoria Filiaşi dosarul în care Marius Ionel Statie a fost trimis în judecată, două zile mai târziu, mai exact pe 15 septembrie, instanţa a prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar faţă de inculpat, iar pe 13 octombrie a.c., judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea procesului: „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul 405/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, privind pe inculpatul Statie Marius Ionel, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253 alin. 4 Cod penal, şi lovire şi alte violenţe în familie, prev. de art. 193 alin. 2 rap. la art. 199 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu azi, 13.10.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.