Vot în unanimitate pentru preluarea Termoficării de CEO

2
465

Consilierii municipali au votat, ieri, în unanimitate, pentru preluarea SC Termo Craiova SRL de Complexul Energetic Oltenia (CEO). Conducerea complexului a garantat că toţi angajaţii fostei regii îşi vor păstra locurile de muncă şi vor fi retribuiţi după alte grile salariale, mult mai avantajoase. Cel mai mare beneficiu se anunţă însă pentru craioveni. Aceştia vor plăti mai puţin pentru apă caldă şi căldură, preţul gigacaloriei urmând să scadă prin eliminarea penalităţilor de pe reţea. 

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a promis craiovenilor că le va şterge penalităţile la întreţinere, dar a ajuns la concluzia că nu poate realiza acest lucru. Pe măsură ce se apropie iarna, Primăria Craiova a intrat în criză de timp şi a încercat să găsească o altă variantă pentru această regie. În prima fază, Termoficarea a fost transformată în societate comercială, dar lucrurile nu au mers înspre mai bine. Autorităţile au comandat apoi un studiu către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) pentru a afla care este cea mai bună soluţie. După ce au scos în evidenţă starea de degradare în care se află reţeaua de distribuţie a Băniei, specialiştii au recomandat două variante de acţiune: ori rămâne în subordinea municipalităţii, caz în care autorităţile trebuie să scoată bani mulţi pentru a rentabiliza sistemul, ori intră în structura Complexului Energetic Craiova, care va prelua toate costurile de modernizare.

Olguţa Vasilescu: „Efectiv nu mai găseam calea de ieşire pentru regie”

Autorităţile locale au venit, în şedinţa de ieri a CLM Craiova, cu un proiect de hotărâre prin care se propune cea de-a doua soluţie, a preluării SC Termo Craiova SRL de CEO. “Probabil ştiţi, am discutat de foarte multe ori în Consiliul Local, că noi am preluat de la vechiul Consiliu o datorie de peste 2.200 de miliarde de lei vechi ale Regiei de Termoficare, datorie pe care nu ne permiteam să o plătim, în situaţia în care se află bugetul Craiovei. Apoi erau necesare investiţii pe care bugetul local nu şi le permitea. Mai e şi situaţia că noi suntem unul din cele trei oraşe-excepţie din ţară, în care producţia nu e în aceeaşi mână cu distribuţia, ceea ce ne-a împiedicat să beneficiem de o ordonanţă de urgenţă care ar fi putut să şteargă penalităţile pentru asociaţiile de proprietari. Şi acest lucru nu putea fi reglat decât printr-o uniune între Complexul Energetic Oltenia şi fosta Regie de Termoficare. Studiul ISPE care a fost comandat în urmă cu o lună, când efectiv nu mai găseam calea de ieşire pentru regie, cred că este edificator că nu există modalitate mai bună de a rezolva problema decât preluarea ei de CEO”, şi-a justificat proiectul Olguţa Vasilescu.

Salariaţii îşi păstrează locurile de muncă

Consilierii municipali au votat în unanimitate acest proiect, dar apoi au încercat să se asigure că aceasta este cea mai bună variantă de lucru. Consilierul Dan Cherciu a pus problema celor peste 700 de angajaţi de la fosta regie. „Aş vrea totuşi să ştiu ce se va întâmpla cu personalul din actuala societate Termo Craiova, în urma fuziunii. Ce salarii vor avea oamenii, vor intra într-o altă categorie sau se vor păstra cheltuielile salariale ca pe actuala societate cu răspundere limitată?”, a întrebat acesta. Constantin Bălăşoiu, actualul director al CET II Craiova – termocentrală aflată în structura CEO şi de la care se alimentează Craiova cu abur fierbinte – a precizat că toţi angajaţii îşi vor păstra locurile de muncă. Reprezentantul CEO o dat de înţeles şi că ei vor beneficia şi de salarii mari întrucât vor intra pe o altă grilă de salarizare: „În mod evident, partea salarială este dictată de noua societate, va fi un nou contract colectiv de muncă. La fuziunea prin absorbţie, prevederile contractului colectiv de muncă sunt valabile pe o perioadă de 12 luni de la ieşirea din vechea societate, urmând ca apoi să se supună managerului un nou contract colectiv de muncă”, a mai spus Constantin Bălăşoiu.

CEO va construi un nou grup energetic special pentru Craiova

Consilierul PP-DD Ionel Pană a solicitat detalii cu privire la viziunea de dezvoltare pe care o au cei de la CEO pentru Craiova. Constantin Bălăşoiu a explicat că CET II se bazează pe două grupuri energetice de co-generare, care au fost reabilitate în anii 2003-2004 şi care determină ca 50% din energia electrică şi termică să fie la standarde de înaltă eficienţă impuse de UE. Acesta a precizat însă şi faptul că, în ciuda modernizărilor, instalaţiile nu sunt printre cele mai noi şi au fost prinse acum într-un proiect pentru conformare la normele de mediu. „Cele două grupuri au o durată de viaţă rămasă de circa 20 de ani. Acesta este şi motivul pentru care noi montăm instalaţii de desulfurare şi denoxare. Sunt investiţii în jur de 83 de milioane de euro pentru conformarea la normele de mediu”. În plus, cei de la CEO au anunţat că intenţionează să construiască un grup energetic nou  în cadrul CET II, cu o putere de 200 de Megawaţi, care să ducă producţia de energie electrică şi termică, în sistem de cogenerare, la 100%.

90 de milioane de euro, investite în modernizarea reţelelor

Constantin Bălăşoiu

„Investiţia costă 211 milioane de euro, avem deja o susţinere de la Uniunea Europeană de 46 de milioane de euro. Noi am început această aplicaţie, am primit deja aprobarea Bruxelles-ului pentru susţinerea financiară. În felul acesta, prin instalarea noului bloc energetic, care are ca orizont anul 2017, se realizează întreaga producţie de cogenerare”, a explicat Bălăşoiu. Reprezentanţii CEO au mai menţionat că au în vedere şi reabilitarea reţelei de transport, cea primară – pe o distanţă de 67 de kilometri – şi cea de distribuţie – pe o lungime de aproape 500 de kilometri. Numai înlocuirea reţelei de distribuţie costă 90 de milioane de euro, iar aceşti bani vor fi plătiţi de către CEO. „Lucrările fizice posibile pe an sunt extrem de limitate din cauza faptului că presupun lucrări de infrastructură extrem de complexe şi care se vor realiza într-un timp foarte lung. Însă vom eşalona pe 5-7 ani şi vom elimina pierderile care acum ajung la 21-22% pe reţelele secundare”. Întrebat de consilieri dacă reprezentanţii CEO vor putea să suporte aceste cheltuieli, Bălăşoiu a replicat: „O societate cu o potenţă financiară, cum este Complexul Energetic Oltenia, cu o cifră de afaceri de 1,4 miliarde euro pe an,  nu cred că se sperie de o investiţie de 90 de milioane de euro. Dar lucrările sunt foarte mari şi este nevoie de timp”.

Preţul gigacaloriei ar putea să scadă

Olguţa Vasilescu a anunţat că această procedură de trecere a SC Termo Craiova SRL în cadrul CEO va dura 141 de zile, urmând să se materializeze în totalitate undeva în primăvara anului viitor. „Şi sperăm din toată inima să nu avem surprize, cum s-a mai întâmplat altădată în Adunarea acţionarilor”. Aceasta a concluzionat că preluarea acestei societăţi înseamnă automat ştergerea datoriei pe care regia o are către complex, înseamnă investiţii noi care vor veni în următoarea perioadă, înseamnă eliminarea penalităţilor pe lanţ şi preluarea angajaţilor şi, nu în ultimul rând, un preţ mai bun al gigacaloriei.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

2 COMENTARII

  1. Trei rectificări: Dl. Bălăşoiu nu este directorul CET II Craiova, este directorul Sucursalei Craiova, care mai cuprinde CET Işalniţa şio o mină de suprafaţă din Gorj; CET II trimite spre Punctele Termice ( PT ) din Craiova apă fierbinte şi nu abur fierbinte; abur firbinte este pleonasm, nu există şi abur rece; nu cred că la o două pompe pentru recircularea apei calde menajere şi a agentului termic, câte sunt într-un PT, se vor menţine 3 salariaţi, în condiţiile în care la CET II zeci de pompe şi ventilatoare nu au supraveghere tehnică permanentă

  2. OK, am citit si am niste nelamuriri!
    De ce ar scadea pretul gigacaloriei daca CEO va face si cheltuieli de modernizare cat si va aplica o majorare a salariilor??
    Daca pana acuma Primaria pasuia datornicii (nu conteaza din ce motive), de ce oare CEO ar face acelasi lucru, este societate de binefacere???
    Hai sa fim seriosi!! Olguta nu putea sa stearga datoriile si a pasat pisica! Acum, cine ii va bate obrazul, va primi urmatorul raspuns: CEO te executa nu Primaritza!!!

Comments are closed.