UDMR are 15 candidaţi în Dolj. PRM – doar 4

0
344

Alegerile parlamentare din 9 decembrie a.c. aduc şi unele premiere, cel puţin pe scena politică doljeană. Nu toate partidele şi-au depus dosare de candidaturi la Biroul Electoral doljean. Şase au candidaţi şi doar cinci au listele complete. Pentru unii a fost greu să completeze corect documentele ce trebuiau depuse la dosar, iar pentru alţii, imposibil de găsit oameni care să se înhame la această cursă electorală. Cel mai probabil buletinele de vot vor fi completate cu reprezentanţii asociaţiilor minorităţilor naţionale. 

Din cele şase partide (USL, ARD, PP-DD, PRM, PER, UDMR) care au depus dosare de candidatură la BEJ Dolj, doar PRM nu are lista completă, în comparaţie cu UDMR care se pare că a reuşit în judeţul Dolj să adune 15 candidaţi. Cum a ajuns PRM Dolj să aibă doar trei pretendenţi la funcţia de deputat şi doar unul la cea de senator? Probabil că sunt mai multe elemente la mijloc, şi condiţii pe care aceştia ar fi trebuit să le îndeplinească, unele chiar de ordin financiar. Dar este greu de crezut că nu s-au găsit 15 persoane care să plătească 3.500 lei pentru a candida din partea unei formaţiuni politice care odată scotea destul de mulţi parlamentari.

Conform Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012, precum şi pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215⁄2001, art. 57: „La depunerea candidaturilor, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, candidat independent trebuie să facă dovada constituirii unui depozit, în contul Autorităţii Electorale Permanente, cu valoare de 5 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat”. Depozitul însă se restituie în termen de 14 zile lucrătoare de la data rămânerii definitive a rezultatelor alegerilor organizate în circumscripţia electorală, numai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care obţin un număr de voturi egal cu cel puţin 2% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. Să nu fi crezut doritorii că PRM nu ajunge la un scor electoral de 2%?! Se pare că da, altfel nu ar fi pe lista acestui partid decât Aurel Ghigha – Colegiu 1 Camera Deputaţilor, Elena Popescu – Colegiu 2 Camera Deputaţilor,  Cristian Leca – Colegiu 5 Camera Deputaţilor şi Maria Tomescu – Colegiu 1 Senat.

Ecologiştii – şi pe listele USL şi pe ale PER

O altă surpriză a venit din partea Partidului Ecologist Român Dolj, care a reuşit să nominalizeze 15 persoane în aceste alegeri. Ecologiştii, la nivel naţional, candidează pe listele USL şi ale Partidului Ecologist Român. Aceştia şi-au propus să aibă candidaţi în toate cele 460 de colegii din întreaga ţară. Preşedintele delegat al PER, Ionuţ Georgescu, a afirmat că până la 15 octombrie se vor face publice listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din luna decembrie: „În acest timp ne pregătim pentru congresul de fuziune pentru absorbţie care se va ţine de către cele trei partide. Congresul va avea loc în luna decembrie pentru a menţine linia ecologistă. Vom avea candidaţi la parlamentare pe listele Partidului Ecologist Român, dar şi pe listele USL, conform negocierilor purtate de verzi şi Mişcarea Verzilor Democraţi”.

Cum în judeţul Dolj nu aveau nici o şansă să prindă un loc pe lista USL, aceştia au depus una completă din partea PER. Strategia UDMR este acea de a aduna vot cu vot, pentru ca în cazul trecerii pragului electoral să aibă parte de mai mulţi parlamentari la redistribuire. În 2008, UDMR a fost singurul partid care a primit un mandat în plus. Cam acelaşi lucru îl doresc şi cei de la PER, dar este greu de crezut că pot ajunge în aceste alegeri la procentul de 5%.