Mustul în fermentaţie poate ucide

0
1041

vinÎn plin sezon de culegere a strugurilor, oamenii sunt sfătuiţi să fie prudenţi atunci când mustul este pus la fermentat. Intoxicaţia cu monoxid de carbon poate fi fatală, inclusiv celor care sar în ajutorul altor persoane afectate. Se recomandă o ventilaţie corespunzătoare a spaţiului în care fierbe vinul şi, mai înainte de a intra în acest perimetru, să se folosească proba lumânării aprinse. Dacă se stinge, este clar că oxigenul lipseşte şi este inevitabilă intoxicaţia cu monoxid de carbon.

          Toamna se numără bobocii, spune o frumoasă vorbă, ce se referă la păsări. Dar, iată că, tot acum se numără şi recolta la struguri, deşi anul acesta a fost mai puţin darnic. Cu toate acestea, oamenii au reuşit să încropească câteva zeci de vedre cu must. Timpul ca el să intre în procesul de fermentaţie este în plină desfăşurare. Motiv pentru care specialiştii în viticultură fac un apel la gopodari să dea dovadă de mare atenţie.

O bună aerisire este suficientă

          Nu puţini sunt cei care ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu monoxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. „Drojdiile se transformă în alcool, bioxid de carbon şi apă. Fiind mai greu, bioxidul de carbon se lasă în jos. De aici şi riscul pentru persoane. O metodă eficientă de prevenţie este să folosim o lumânare aprinsă, atunci când pătrundem în locurile unde sunt recipientele cu must, ce fermentează. Dacă se stinge, este evident că oxigenul lipseşte”, ne-a precizat prof.dr.ing. Ion Gavrilescu, consilier superior în cadrul MADR.

          Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute. Sechele ale intoxicaţiei acute: afecţiuni ale glandei tiroide, ale rinichilor şi tulburări gastrointestinale. Printre complicaţii se înscriu edemul pulmonar acut, infarctul miocadic acut, emboliile pulmonare, bronhopneumoniile.

Măsuri obligatorii

          Printre măsurile pe care oamenii le pot lua în timpul procesul de fermentare a mustului, specialiştii recomandă următoarele: nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise; nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare; anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere; verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen. Mai trebuie precizat că sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice. Se mai recomandă să nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră. Sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

          Recomandări medicale în cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon sunt: scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon şi aplicarea respiraţiei artificiale sau oxigenoterapiei; aşezarea bolnavului în poziţia laterală, de siguranţă; combaterea hipertermiei, edemului şi colapsului cardiovascular; administrarea de tonice cardiace; repaus absolut; anunţarea medicului în toate situaţiile.