50 de tone de gunoi, colectate de pe malurile Jiului

0
171

Cei 80 de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj care au participat, sâmbătă, la „Marea Curăţenie” au colectat nu mai puţin de 50 de tone de gunoi de pe malurile Jiului. 

Cele mai importante puncte acoperite de angajaţii A.B.A. Jiu au fost râul Jiu, amonte-aval pod Podari şi amonte-aval pod Bucovăţ, pârâul Amaradia, amonte-aval pod CF (European70), râul Jiu, amonte-aval Baraj Işalniţa. Pe lângă gunoaiele găsite în mod obişnuit pe malul râurilor (pet-uri, hârtii), angajaţii Apelor Române Dolj au colectat de această dată şi faianţă, moloz şi haine. Autospecialele A.B.A. Jiu au dus deşeurile la depozitul de gunoi de la Mofleni.

Au fost însă şi locuri în care participanţii la „Marea Curăţenie” au avut mai puţin de lucru faţă de anii precedenţi. Potrivit celor care au participat la această acţiune, la Bucovăţ, pe Valea Albă, un loc recunoscut pentru mormanele de gunoi în anii trecuți, voluntarii au găsit curăţenie. De asemenea, şi în zona Podari, pe malul râului Jiu, cantitatea de gunoi a fost mai mică.

Acţiunea de igienizare a făcut parte din „Marea Curăţenie”

Angajaţii A.B.A. Jiu au subliniat faptul că zona Podului CF pe pârâul Amaradia a fost cea mai „murdară”, aici fiind găsite, pe lângă gunoiul obişnuit, hârtii, pet-uri şi depozite de moloz şi faianţă. La polul opus s-a aflat râul Jiu – amonte şi aval de Podari –, unde voluntarii A.B.A. Jiu au colectat puţine gunoaie faţă de anii trecuţi, doar 60 de saci.

Administraţia Naţională Apele Române are un protocol semnat cu Asociaţia „Viitorul în Zori”, iar obiectivul general stabilit al acţiunii este acela de a se efectua curăţenia teritoriului de deşeurile aruncate pe cursurile de apă şi nu numai.

„Prin participarea noastră ca voluntari la această campanie de ecologizare dorim să ne aducem contribuţia la protejarea naturii prin refacerea ecosistemului şi să demonstrăm că suntem alături de comunitate. Trebuie pus accent pe responsabilizarea privind gestionarea deşeurilor, dar şi pe aplicarea legislaţiei de mediu. Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu s-au implicat în această campanie de ecologizare în fiecare an. De menţionat este faptul că angajaţii Apelor Române fac, periodic, igienizare pe cursurile de apă şi digurile pe care le avem în administrare. Cu toate acestea, de fiecare dată gunoiul reapare”, a declarat Marin Tălău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.