„Cod galben” de inundaţii în judeţul Dolj

0
143

Hidrologii au emis o avertizare „Cod galben” de inundaţii pentru mai multe cursuri de apă ce traversează judeţul Dolj, valabilă începând de ieri-seară, de la ora 20.00. Sunt vizate râul Desnăţui, afluenţii de stânga ai Jiului, dar şi cursul mijlociu al acestuia (judeţele Dolj şi Gorj). De asemenea, începând de ieri-seară, ora 18.00, şi până mâine dimineaţă, la ora 10.00, se va menţine „Cod galben” de inundaţii instituit pe Jiul superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi.

Potrivit specialiştilor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe afluenţi de grad inferior ai râurilor şi pe cursurile de apă necadastrate. Având în vedere această situaţie,  Administraţia Bazinală de Apă Jiu – prin specialiştii din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Gorj şi SH Petroşani – monitorizează permanent cursurile de apă administrate, citindu-se periodic cotele de apărare la staţiile hidrometrice din administrare. Instalarea „Codului galben ” înseamnă risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii: depăşire Cote de Atenţie.

„Lucrările hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A. Jiu  sunt în stare bună de funcţionare şi corespund scopului pentru care au fost executate. Starea tehnică a construcţiilor hidrotehnice, cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A. Jiu, este monitorizată în permanenţă asigurându-se exploatarea acestora la parametrii optimi şi în deplină siguranţă”, a precizat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.