Dacă identifică terenuri publice cu ambrozie, craiovenii pot suna la Telefonul cetățeanului

0
563

Suntem în plină perioadă de înflorire a ambroziei, plantă cu efecte negative asupra sănătăţii populaţiei, deoarece provoacă grave alergii. RAADPFL Craiova informează că, la nivelul municipiului, s-a constituit o echipă de intervenție care execută lucrările specifice de înlăturare a acestei plante de pe domeniul public.

Craiovenii care identifică spații acoperite cu această plantă pot suna la Telefonul Cetățeanului pentru a anunța existența lor.

„Pe această cale, anunțăm cetățenii Craiovei că, în situația în care identifică anumite zone de pe domeniul public, pe care se află crescută această buruiană, au posibilitatea să se adreseze la Telefonul Cetățeanului (0251.984) pentru rezolvarea situației punctuale cu celeritate. Potrivit legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și Normele metodologice de aplicare ale legii, prin instituirea unor măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii, echipa mai sus menționată poate interveni decât pe domeniul public al municipiului Craiova în zonele afectate de creșterea ambroziei. Obligația eradicării acestei buruieni de pe domeniul privat aparține proprietarilor imobilelor respective”, precizează RAADPFL Craiova.

 

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetație şi prost întreținute. Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie, prezintă mecanisme de răspândire şi de înmulţire caracteristice şi se află pe lista plantelor invazive. Ambrozia poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii. O singură plantă matură poate elibera până la opt miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.