Premierul României îi sfidează pe români și refuză cu premeditare oprirea jafului național generalizat prin scumpirile uriașe ale energiei, deși sunt prevederi legale clare, pe care le-ar putea aplica.
Degeaba recunoaște ministrul Energiei neghiobia liberalizării sălbatice, făcută de guvernele PNL, și trimite controale la furnizorii care au scumpit facturile la electricitate și gaz.
Controalele nu micșorează facturile, sunt doar propagandă de ochii lumii. Soluția este cea susținută de PSD! Aplicarea urgentă a prevederilor din legea concurenței care dau statului dreptul să intervină pentru a pune sub control dezmățul scumpirilor nestăvilite precum și măsuri de protecție a celor mai vulnerabili consumatori. În plus PSD va acționa pentru înființarea unei comisii parlamentare de control care să identifice precis cauzele și responsabilitățile abuzului monopolist care a crescut exponențial profiturile corporațiilor din energie, pe seama populației și a restului firmelor din România.
Românii au ajuns să plătească cel mai mare preț din Uniunea Europeană pentru electricitatea consumată, la paritatea puterii de cumpărare, din cauza modului incalificabil în care guvernele PNL au făcut liberalizarea pieței;fără o minimă garanție că există concurență reală, fără să existe suficientă producție internă, fără măsuri de protecție a celor care nu-și pot permite plata majorărilor.
PSD a avertizat în mod repetat și insistent că prețurile vor sări în aer. Acum, atât populația cât și economia, resimt crâncen orgoliul prostesc și incompetența guvernelor lui Iohannis. România este pusă în genunchi! Cu salarii, pensii, alocații înghețate dar cu un înfricoșător carusel al scumpirilor care-i spulberă puterea de cumpărare dobândită în anii guvernării PSD.
În timp ce țările vecine reușesc soluții care să le protejeze populația și economia – Ungaria a încheiat un nou acord cu Gazprom, pe 15 ani – la București apologeții liberalismului cu orice chip lasă așa-zisa piață să se regleze singură, fără să realizeze cât de criminală este o astfel de politică și pentru populație și pentru economia țării noastre.
Cu prețuri de zeci de ori mai mari la energie decât în alte țări din UE, nicio companie din România nu poate face față concurenței și nu-i rămâne decât opțiunea falimentului.
PSD a solicitat imperativ guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin încă de la 1 octombrie. Acest lucru este deplin și rapid posibil,dacă guvernului Cîțu i-ar păsa. Nu există și nu poate există scuza că nu sunt bani! Corporațiile din energie pot și trebuie să participe, într-un fel sau altul, la protejarea consumatorilor. Așa este etic și absolut necesar, în viziunea PSD.
PSD a propus și susține adoptarea în regim de urgență a legii consumatorului vulnerabil la care a adus amendamente consistente care prevăd subvenționarea unei părți din valoarea facturii la utilități pentru persoanele al căror venit se dovedește insuficient în raport cu majorarea tarifelor precum și stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la energie dacă piața înregistrează o creștere artificială a tarifelor, cum ar fi de exemplu, o majorare mai mare de 30%, într-un interval de 6 luni.
Distinct, PSD pregătește un proiect de lege care să sprijine și alte categorii de populație dar și firmele.
PSD susține vaccinarea împotriva Covid 19, dar le cere guvernanților să renunțe la ideea de a impune vaccinarea forțată a românilor, așa cum se preconizează în cazul bugetarilor.
Guvernanții trebuie să-i convingă pe oameni să se vaccineze, nu să-i ostilizeze, chiar acum, la debutul valului 4 al pandemiei, prin decizii nelegale și neconstituționale. PSD atrage atenția că orice măsură coercitivă contravine reglementărilor Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Principalele arme împotriva epidemiei Covid 19, la nivel mondial, alături de vaccinare, au fost prevenția și testarea extinsă a populației. România trebuie să urmeze exemplul acelor țări care, prin prevenție ori prin testarea extinsă a populației, au fost în măsură să ia măsuri rapide, eficiente pentru întreruperea lanțului de contaminare.
Guvernele lui Iohannis trebuie să răspundă în fața legii și în fața românilor dacă, prin decizie politică, au blocat în 2020 testarea extinsă a populației, așa cum afirmă fostul ministru al Sănătății, Victor Costache.
Cei care au luat astfel de decizii, doar pentru că testarea extinsă a fost cerută de PSD, pot fi acuzați de zădărnicirea răspândirii bolilor și au pe conștiință contaminarea și chiar moartea a mii de români.
Declarațiile contradictorii ale miniștrilor Sănătății și Educației, lipsa de pregătirea a școlilor, incertitudinea cu privire la participarea fizică la cursuri sau la învățământul online, au creat din nou haos, ca și anul trecut, cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar. În acest moment nici profesorii și nici părinții nu știu cum va începe școala și, mai ales, cum va continua.
Nu știu dacă elevii vor primi măști gratuit și dacă purtarea lor va fi obligatorie sau doar ,,recomandată puternic”; dacă sunt admise doar măștile chirurgicale sau e voie și cu cele textile; ministrul Educației spune una, cel al Sănătății alta.
Nu știu dacă se va impune testarea periodică a cadrelor didactice nevaccinate, pe banii lor, pentru că ministrul Educației afirmă că nu este constituțională o astfel de măsură, în timp ce ministrul Sănătății susține cotrariul.
Nu știu de ce nu se impune și testarea periodică a profesorilor vaccinați, în condițiile în care aceștia se pot infecta și pot răspândi boala mult mai ușor decât cei nevaccinați, pentru că vaccinul îi face să fie asimptomatici, deci vor interacționa cu elevii fără să se știe că sunt infectați.
Nu știu dacă elevii vor fi testați sau vor fi trimiși acasă în momentul în care în școală se înregistrează cazuri covid, pentru că, după un an de negocieri între cele două ministere nu s-a ajuns la un acord privind testarea copiilor cu testele nonivazive.
Nu știu dacă trebuie să pregătească copiii pentru un an de învățământ cu prezență în școli, sau doar pentru o lună și apoi să-i pregătească pentru cursurile on-line anunțate de ministrul Cîmpeanu.
Nu știu cum se vor desfășura în noul an școlar cursurile online, în condițiile în care sutele de mii de tablete promise în 2020 nu au mai ajuns niciodată la elevi ori la profesori, în condițiile în care ministrul Cîmpeanu afirmă că mii de profesori sunt nepregătiți pentru acest tip de predare și în condițiile în care, după un an jumătate de la declanșarea pandemiei, sunt sute de mii de elevi care nu au acces la internet.
PSD le cere celor doi miniștrii de la Educație și de la Sănătate să ajungă de urgență la un acord care să permită deschiderea și desfășurarea noului an școlar cu prezență fizică, în condiții de siguranță. Măsurile pe care cei doi miniștrii trebuie să le adopte rapid sunt cele legate de:
-testarea periodică gratuită a tuturor profesorilor, indiferent dacă sunt vaccinați sau nevaccinați
-testarea periodică a elevilor, cu teste noninvazive și izolarea doar a elevilor contaminați.
Ambele măsuri și-au dovedit deja eficiența fiind reluate în acest an după ce au fost aplicate cu succes, încă din anul școlar care a trecut, în mai multe țări ale Uniunii Europene.