Primii biscuiți produși de turci la Craiova sunt așteptați pe piață în toamna acestui an. Primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că a vizitat fabrica și că investiția arată extraordinar de bine. Mai mult decât atât, se pare că investitorii turci doresc să se extindă, transmițând Primăriei Craiova această intenție.
Potrivit primarului, fabrica Eti este aproape de finalizare și este o construcție frumoasă. „Arată extraordinar de frumos. Mai mult decât ne-au transmis un nou certificat de urbanism pentru extinderea acestei fabrici. Deci nu se vor opri la investiția făcută până acum, care înseamnă 350 de locuri de muncă. Probabil că au analizat mult mai bine piața și doresc această extindere”, a afirmat Olguța Vasilescu. Autoritățile sunt convinse că turcii vor respecta graficul, fabrica fiind funcțională în luna noiembrie a acestui an. „Deja au început să se facă angajări la firma Eti. Le vom pune și noi pe bursa locurilor de muncă a Primăriei Craiova pentru ca oamenii să poată urmări și să poată să își trimită CV-urile pentru angajare”, a mai declarat primarul Craiovei.
100 locuri de muncă la un hectar concesionat
La ora actuală, 80% din cel de-al doilea Parc Industrial este ocupat, în sensul că s-au depus cereri de către mai multe fabrici pentru a acoperi suprafața de teren acolo. Municipalitatea susține că le-a impus investitorilor ca, la un hectar de teren care li se atribuie, ar vină cu 100 de locuri demuncă. „Și nu renunțăm la acest lucru pentru că nu vrem să ne trezim în situația în care cineva vine și cere 600 de hectare, umple parcul și face 30 de locuri de muncă pentru că fabrica este poate prea tehnologizată. Deci una din condițiile pe care ei trebuie să o respecte ca să beneficieze de toate facilitățile este ca, la un hectar de teren, să asigure 100 de locuri de muncă”, a precizat Olguța Vasilescu. Potrivit primarului, se duc tratative pentru preluarea unei suprafețe la Ișalnița pentru deschiderea, anul viitor, a celui de-al treilea parc industrial.
Turcii au prospectat piața timp de patru luni
Firma Eti şi-a început activitatea în anul 1962, fiind o afacere de familie a cărei activitate a pornit de la 20 de angajaţi şi a ajuns la 5.000 de locuri de muncă. Îşi exportă la ora actuală produsele în 60 de ţări ale lumii, iar în România a deschis o filială sub denumirea Eti European Food Industries SA al cărei sediu social a fost stabilit în clădirea Incubator de Afaceri din Parcul Industrial Craiova. Până să se aşeze la Craiova, investitorii turci au prospectat piața timp de patru luni în intenția de a-și extinde activitatea în zona Uniunii Europene. După mai multe vizite în România, turcii au decis amplasarea fabricii în Parcul Industrial Craiova.
La Craiova, vor produce numai biscuiți
Primarul Olguța Vasilescu a vizitat, în octombrie 2013, toate cele 6 fabrici de ciocolată, biscuiţi, prăjituri, cereale de mic dejun, lapte praf şi stix-uri din Eskisheir, Turcia, precum şi fabrica de echipamente pentru produse de panificaţie, toate aparţinând firmei Eti Gida Sanayi ve Ticaret A.Ş. La un an distanță, în noiembrie 2014, preşedintele Consiliului Executiv ETİ, Hakan Polatoğlu, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa au deschis lucrările la fabrica din Craiova. Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că venirea celor de la Eti în Bănie este cea mai mare realizarea a sa în cei doi ani de mandat și a mulțumit Guvernului României pentru facilitățile acordate companiei turce.
O investiție de 40 milioane de euro
Reprezentanții Eti au promis că vor investi 40 de milioane de euro la Craiova, fiind prima sa fabrică din străinătate. Construită pe o suprafață de opt hectare, turci au afirmat că fabrica va produce 11.000 de tone de dulciuri în primul an, produsele constând doar în biscuiți care vor fi exportați către 40 de ţări. 10% din produsele fabricate în Bănie vor rămâne pe piaţa internă, iar restul vor fi exportate în țări ale Uniunii Europene, turcii având nevoie de o astfel de deschidere deoarece țara lor nu este țară membră a UE. Compania mai deține şapte fabrici, toate în Turcia, iar cea de la Craiova este a opta.