Românii din Serbia au sărbătorit Ziua Limbii Române

0
608

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990. Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite”. Anul acesta s-a sărbătorit cu mare fast această zi şi în Serbia. Comunităţile de români din Kladova, Bor, Negotin dar şi din Voievodina au organizat dezbateri, spectacole şi au fost invitate personalităţi marcante din mediul academic, artistic, dar şi istorici şi lingvişti din România.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte peste tot pe unde trăiesc români, chiar şi în cele mai îndepărtate ţări în care o comunitate românească există şi cu atât mai mult în comunităţile româneşti din jurul graniţelor României, cele din Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova. În acest an, Centrul Cultural Românesc din Kladovo, înfiinţat în anul 2014, pe baza unui proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, a organizat pentru prima oară un eveniment dedicat Zilei Limbii Române, la care au participat atât etnicii români din zonă, cursanţii Centrului Cultural, copii care învaţă aici limba română, cât şi profesori de limba română veniţi din Drobeta Turnu Severin, care au vorbit despre frumuseţea fără seamăn a acestei limbi, dar şi lideri ai comunităţii românești din Valea Timocului.

Kladovo, în sărbătoare

Directorul Centrului Cultural Românesc din Kladovo şi preşedinte al Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo, Tihan Matasarevici, spune că a dorit să organizeze acest eveniment pentru a marca ziua limbii pe care și românii din Serbia o moștenesc de la strămoșii lor, limba română pe care minoritatea românească din zona numită Valea Timocului o vorbesc în familie, dar se chinuie să îi desluşească slovele la cursurile organizate în Centrul Cultural din Kladovo, dar şi la cursurile introduse în şcolile de stat de către Ministerul Educaţiei din ţara vecină. Tot la Kladovo a mai avut loc un scurt spectacol folcloric susținut de familia Dragana şi Milun Ivaşkovici, o expoziție de port popular românesc și o expoziție de obiecte tradiţionale folosite în gospodăriile românești ce datează din secolul al XIX-lea și o prezentare dedicate importanței limbii române. De asemenea, la eveniment au fost invitate şi autoritățile locale din Kladovo, precum și poetul Mihailo Vasilievici, cunoscut atât pentru opera sa, cât și pentru impresionantul muzeu deschis la locuința sa din satul Kladušnica.

Dinu Iancu Sălăjanu, prezent la Sân Mihai

Pe data de 28 august 2015, la Casa de Cultură „Sadoveanu” din Sân Mihai a fost marcată Ziua Limbii Române, unde a avut loc spectacolul Dinu Iancu Sălăjanu, iar tineretul român din Sân Mihai a prezentat dansuri specifice din această zonă. Evenimentul a fost organizat de ICR Bucureşti în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia. La eveniment au fost prezenţi Alexandru Petruţ, ataşatul cultural al Ambasadei României din Belgrad, Emanuel Tăpălagă, consilier cultural al Episcopiei „Dacia Felix” şi preotul paroh al Sân Mihaiului, Aurel Stanciu, viceprimar Sân Mihai, Ion Sfera, directorul Casei de Cultură din Sân Mihai, Daniel Magdu, preşedinte CRS, Dorel Cebzan, Sorinel Cornea, Stevan Mihailov vicepreşedinţii CRS. „Tradiţia înseamnă o sumă de valori, o experienţă comunitară în mijlocul căreia ne naştem şi de la care plecăm. De aceea se cuvine să abordăm cu toată seriozitatea păstrarea valorilor identitare, adică păstrarea a patrimoniului viu. Dacă am dori să prezentăm identitatea poporului român, nimic nu ar putea oferi o prezentare mai completă a tuturor laturilor existenţei sale decât tradiţia populară. Înşirând laturile tradiţiei româneşti, putem observa diversitatea valorilor şi domeniilor în care aceasta este reprezentativă, de la port, meşteşuguri, arhitectură şi până la cele mai subtile laturi spirituale precum literatura, mentalitatea, practicile şi riturile. Poate cel mai important lucru pentru păstrarea valorilor tradiţionale ar fi că ele cuprind un tezaur moral, al bunului simţ”, precizează liderii CRS pe site-ul Asociaţiei.

S-a sărbătorit şi la Bor…

Ziua limbii Române a fost marcată de asemenea şi la Bor, într-o altă zonă din Serbia, unde convieţuiesc foarte mulţi români. Duminică 30 august 2015, organizatorii acestui eveniment Asociaţia pentru Cultură a Românilor-Vlahilor din Serbia „Ariandae Filum” şi Partidului Neamului Românesc împreună cu invitaţii lor au ţinut să sublinieze importanţa păstrării limbi materne, limba română, în familie dar şi în societate. Din partea Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment au luat parte toti preoţii din zonă. Părintele Bojan Alexandrovic a vorbit oamenilor din sală pe aceiaşi temă făcând legatura între slujirea în limba maternă, dreptul la slujbă în limba strămoşilor şi construirea bisericiilor.

Preşedintele Klaus Iohannis :

”Astăzi ( n.r ieri) 31 august, celebrăm unul dintre cele mai importante elemente definitorii ale identităţii noastre naţionale. Limba română ne exprimă cultura, valorile şi bogăţia tradiţiilor şi ne uneşte într-o mare comunitate spirituală pe toţi cei care o vorbim, indiferent de locul în care trăim. În această zi de sărbătoare, gândurile mele se îndreaptă către românii din ţară, către cei din Republica Moldova, precum şi către cei din diaspora, pentru care limba este legătura vie cu originile şi identitatea naţională. Încurajez familiile de români de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba română şi să-i îndemne nu doar să cunoască, ci şi să-şi iubească limba maternă

Premierul Victor Ponta a scris, pe Facebook:

”Este o zi în care ne sărbătorim moştenirea şi valorile comune, când putem afirma cu mândrie că limba română este piatra de temelie a identităţii noastre – pentru noi, cel mai frumos grai din lume. Poate că a vorbi şi a scrie în română ni se pare acum o rutină, dar lupta strămoşilor noştri pentru acest drept a fost una grea, iar câştigul adus culturii europene de marii noştri creatori este nepreţuit. La mulţi ani tuturor!

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu:

Pentru comunitățile românești din străinătate, limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, cât și un factor de coeziune în cadrul comunităților. Ziua Limbii Române ne duce cu gândul și la importanța prezervării și studierii dialectelor istorice române, precum aromâna, megleno-româna și istro-româna, unele aflate pe cale de dispariție, și a valorificării acestui patrimoniu cultural european. Îndemn fiecare român, oriunde s-ar afla, să fie mândru de limba sa, să depună eforturi pentru păstrarea sa și să contribuie, așa cum poate, la răspândirea utilizării limbii române în Europa și în întreaga lume, acolo unde trăiesc importante comunități românești sau cetățeni români