Păpuşile ocupă, din nou, strada! Paradă şi concert în centrul Craiovei!

0
150

După o săptămână în care a animat întreaga Craiovă prin cele peste 60 de spectacole, 13 ateliere de creaţie, concerte, expoziţii, proiecţii video şi alte evenimente –, Festivalul Internaţional „Puppets Occupy Street” îşi anunţă încheierea oficială. Cum altfel decât tot printr-o paradă, care porneşte astă-seară, ora 21.00, din zona McDonald‘s.

Păpuşilor gigantice, carelor alegorice şi artiştilor pe picioroange li se alătură, de această dată, şi o uriaşă caracatiţă realizată din PET-uri şi pictată de copii. Piaţa „Mihai Viteazul” devine, apoi, scenă pentru o „Water Fashion” – o colecţie haute couture  realizată de tânărul designer Florin Burescu, spectacolul „Fluid Fire”, cu Soso şi Nuţi (Arad) şi artişti ai companiei MAG din Bucureşti  – care face trecerea spre ediţia viitoare a festivalului, dedicată focului, şi un concert punk-rock celtic susţinut de trupa „Blackbeers”.

„Puppets Occupy Street” s-a dovedit a fi un festival cu totul special nu numai pentru miile de spectatori pe care i-a avut, seară de seară, pe străzile Craiovei, ci şi pentru invitaţii din Spania, Italia, Iran, Argentina, Ungaria, Bulgaria şi România. Gaspare Nasuto, din Napoli, cu a sa încântătoare poveste „Meeting with Pulcinella”, şi Tomas Taboada, argentinian de origine, stabilit în Barcelona, care cutreieră lumea cu spectacolul „4×4”, sunt doar doi dintre artiştii care s-au declarat impresionaţi de atmosfera şi de publicul de aici.

Festivalul Internaţional „Puppets Occupy Street” este organizat, în perioada 25 august – 1 septembrie, de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, cu susţinerea financiară a Primăriei şi Consiliului Local Municipal Craiova şi sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”, şi implică peste 100 de artişti. „Este un festival care spune povestea complexităţii artei animaţiei în România şi în lume, care vorbeşte despre complexitatea profesiei de păpuşar. Este festivalul tuturor artelor – dovadă că în program sunt spectacole de teatru pentru toate vârstele, concerte, pictură etc.”, a subliniat Laura Pumnea, reprezentant al Teatrului „Colibri”.

„Meeting with Pulcinella”, astăzi după-amiază

Înainte de închiderea oficială, Gaspare Nasuto, din Napoli (Italia), propune publicului craiovean o ultimă întâlnire cu Pulcinella – astăzi, între orele 16.00 şi 18.00, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. „Pulcinella a apărut cu aproape cinci secole în urmă, pe stradă. Și are o istorie întreagă cu tot ce vieţuieşte în jur, în stradă”, a explicat artistul. Primul contact al lui Gaspare Nasuto cu România a avut loc în urmă cu 10 ani, când a ajuns la Cluj-Napoca. Spune că acum are mulţi prieteni aici şi chiar vorbeşte şi româneşte puţin! «„Puppets Occupy Street” este al doilea festival la care particip în această vară în România, după alt eveniment în Baia Mare. Acest festival e foarte special pentru mine, pentru că interacţionez cu publicul nu doar în timpul spectacolelor, ci în permanenţă!», a declarat artistul în cadrul unei conferinţe de presă.

„4×4” cu argentinianul Tomas Taboada i-a cucerit pe micii spectatori

De peste hotare a venit la Craiova şi Tomas Taboada, argentinian de origine, dar stabilit în Barcelona, Spania. Spectacolul său, „4×4”, a fost unul foarte apreciat de micii spectatori, mai cu seamă că el îmbină jocul actoricesc cu elemente de circ şi acrobaţie. «Spectacolul se intitulează „4×4” pentru că, atunci când l-am creat, un lucru de care am ţinut seama a fost să îl pot prezenta oriunde, cu un minim de recuzită. Fiind teatru de stradă, este important», a precizat artistul. Tomas Taboada a povestit că a început să performeze în Argentina, unde a învăţat tehnici din circ, apoi s-a mutat în Europa şi a învăţat tehnicile teatrului. Spectacolul său nu face altceva decât să le combine în mod fericit. „Iubesc copiii foarte mult, îmi place ideea de a intra în lumea lor, de a improviza împreună cu ei”, a mărturisit artistul. Iar acest lucru se vede foarte bine în timpul reprezentaţiilor sale. O altă mărturisire făcută de Tomas Taboada a fost că de mult îşi dorea să ajungă în România, iar Festivalul Internaţional „Puppets Occupy Street” i-a oferit, acum, această posibilitate.

Arădenii de la „Tărâmul Poveştilor Dollo” şi „Marionet Studio” au revenit la Craiova

Poveşti au spus în festivalul de la Craiova şi Laura şi Adam Boboc, de la compania „Tărâmul Poveştilor Dollo” din Arad, prin intermediul spectacolelor „Elefănţelul curios” şi „Hansel şi Gretel”. „Ne-a făcut mare plăcere pentru că ne-aţi reinvitat la Craiova. Și asta pentru că apreciaţi faptul că poveştile clasice spuse într-o manieră veselă, jucăuşă, rămân mereu în atenţia copiilor şi în inimile lor”, a declarat actriţa Laura Boboc în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Una la care cei doi artişti au venit însoţiţi de două personaje acvatice cu care au deschis reprezentaţiile şi cu care i-au captat pe micii spectatori: Domnul Caracatiţă care cântă la violoncel şi un vesel peştişor!

Tot din Arad au revenit la Craiova, la „Puppets Occupy Street” – Water Edition, şi Izabela şi Mircea Moş, adică „Marionet Studio”, în prezentarea cărora copiii au putut vedea trei spectacole interactive: „Taraf”, „Scufiţa Roşie” şi „Ursul păcălit de vulpe”. De ce iubesc ei atât de mult păpuşile şi poveştile? „Eu m-am născut cu asta. Aşa sunt… de când sunt!”, a mărturisit Izabela Moş. Ar putea fi, probabil, răspunsul oricăruia dintre artiştii care, zilele acestea, cu talent şi pasiune, au scris povestea „Puppets Occupy Street” de la Craiova…