Tehnologie 5D în domeniul ecografiei

0
605

Ecografele dotate cu noua tehnologie 5D oferă, comparativ cu alte echipamente de investigație de acest tip, o dimensiune suplimentară, care este dată de deosebita acuratețe a detaliilor. Tehnologia permite vizualizarea trăsăturilor faciale ale fătului cu maximă claritate, lucru care nu era posibil până acum.

Tehnica investigației medicale cu ajutorul ecografului se revoluţionează constant. Acum, tehnologia 5D FRV dezvoltată de Samsung oferă  medicilor și părinţilor şansa de a vedea trăsăturile faciale ale fătului cu maximă claritate.

Ecografia își are începuturile în tehnicile de navigație, din timpul celui de al doilea război mondial, unde sonarul (Sound Navigation and Ranging) era folosit pentru a determina distanțele sub apă. Astfel, investigaţiile cu primele ecografe se realizau prin emiterea unei unde ultrasonice prin apă și așteptarea răspunsului reflectat de un posibil obstacol aflat în calea acesteia.

De la 2 D la 5D

Treptat, de la imagini în format 2D, 3D sau 4D s-a trecut la generaţia 5D, care reprezintă un salt important în domeniul obstetrică-ginecologie.„Ce reprezintă însă 5D în ecografie? 2D este o imagine în alb-negru și în timp real. 3D permite observarea tridimensională a fătului într-o imagine statică. 4D adaugă încă o dimensiune, timpul, și astfel se pot vedea mișcările feței și ale membrelor fătului. Ecograful UGEO WS80A dezvoltat de Samsung şi care utilizează tehnologia 5D oferă o dimensiune suplimentară ce este dată de deosebita acuratețe a detaliilor”, precizează Marian Stroe, manager al companiei Danson, distribuitor oficial  în România al companiei Samsung Medison pentru ecografe. Ecografele Samsung acoperă o întreagă gamă de aplicaţii: cardiologie, endocrinologie, fertilitate, musculoscheletal, neurologie, obstetrică-ginecologie, pediatrie, radiologie și urologie. WS80A se adaugă modelelor lansate anterior, A30 şi H60, formând o familie deja cunoscută de ecografe 3D/4D.

Prin intermediul ecografului dotat cu tehnologia 5D FRV, mama va avea o vedere reală a copilului, a stării și mișcărilor fătului.  Această tehnologie îi va permite să își cunoască mai bine copilul chiar înainte de a se naște. „Mămicile vor putea descărca imaginile rezultate dintr-o ecografie realizată cu UGEO WS80A direct pe smartphone sau pe tabletă, utilizând o aplicație numită «Hello Mom», aplicație care rulează pe sistemul de operare Android”, a adăugat Marian Stroe.