Arest prelungit pentru romii implicaţi în scandalul de lângă Curtea de Apel Craiova

0
382

Magistraţii Judecătoriei Craiova au dispus prelungirea arestării preventive pentru şapte din cei opt craioveni de etnie romă, cu vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani, implicaţi într-un scandal de amploare, pe 5 iulie a.c., în apropierea Curţii de Apel Craiova, aceştia fiind acum în arestul IPJ Dolj. Al optulea inculpat are mandat de arestare preventivă în lipsă şi este, în continuare, căutat de poliţiştii IPJ Dolj. Cei opt sunt acuzaţi de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce au bătut alţi doi romi, cu care aveau neînţelegeri mai vechi.

Una dintre victime, urmărită pe bulevardul „Titulescu”

bataieReamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au coordonat cercetările în cauză, au reţinut că, „pe 5 iulie a.c., în jurul orei 9.40, pe fondul unei stări conflictuale anterioare, inculpaţii Sorin Florin Durac, Fănel Durac, Sorin Durac şi Leonard Durac au aşteptat-o pe persoana vătămată Sorin Neguţ, iar în momentul când aceasta a coborât din taxi au lovit-o cu pumnii în zona capului şi a corpului, provocându-i leziuni traumatice care necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale. În aceeaşi împrejurare, dintr-un alt autoturism taxi a coborât şi persoana vătămată Felix Neguţ, care a fost lovită cu pumnul în zona feţei de inculpatul Ion Adîr, apoi a încercat să fugă, fiind urmărită de inculpaţii Sorin Florin Durac, Fănel Durac, Valter Durac, Mitică Durac şi Ianoşi Durac”.

Odată prins, pe bulevardul „Nicolae Titulescu”, Felix Neguţ a fost lovit cu pumnii şi picioarele, alegându-se cu leziuni care necesită pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale. „În zona comiterii faptelor, respectiv pe străzile „Constantin Brâncuşi” şi „Nicolae Titulescu”, din cauza actelor de violenţă exercitate de inculpaţi, a fost tulburată ordinea şi liniştea publică, cetăţenii aflaţi în tranzit fiind panicaţi, iar traficul rutier a fost blocat pe timpul comiterii faptelor”, după cum au mai reţinut procurorii în referatul prin care au cerut arestarea celor implicaţi.

Șase inculpaţi după gratii odată cu emiterea mandatelor în lipsă

dubaDupă finalizarea cercetărilor şi stabilirea identităţii celor implicaţi, şapte din opt fiind fugiţi, sustrăgându-se cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au solicitat, pe 12 iulie a.c., Judecătoriei Craiova, arestarea preventivă pentru opt craioveni de etnie romă. Instanţa a admis propunerea şi a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Sorin Florin Durac, singurul prins la momentul respectiv, iar cu privire la ceilalţi şapte inculpaţi, respectiv Durac Sorin Florin, Durac Fănel, Durac Leonard, Adîr Ion, Durac Valter, Durac Ianoşi şi Durac Mitică s-au emis mandate de arestare preventivă în lipsă pe 19 iulie a.c. Odată dispusă arestarea pe numele lor, şase din cei şapte romi s-au prezentat la Poliţie, fiind preluaţi şi încarceraţi de poliţiştii Secţiei 2 Craiova. Singurul care nu este nici acum de găsit este Durac Ianoşi, cu privire la care poliţiştii desfăşoară activităţi specifice în vederea prinderii, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

Vineri, 28 iulie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, şi au prelungit, cu 30 de zile, arestarea preventivă a celor şapte inculpaţi din dosar care sunt după gratii: „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului DURAC SORIN, luată prin încheierea nr. 71/12.07.2017, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 11.08.2017 până la 09.09.2017 inclusiv. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului DURAC SORIN FLORIN, luată prin încheierea nr. 73/19.07.2017, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 18.08.2017 până la 16.09.2017 inclusiv. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului DURAC FĂNEL, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 18.08.2017 până la 16.09.2017 inclusiv. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului DURAC LEONARD, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 18.08.2017 până la 16.09.2017 inclusiv. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului ADÎR ION, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 18.08.2017 până la 16.09.2017 inclusiv. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului DURAC VALTER, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 18.08.2017 până la 16.09.2017 inclusiv. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului DURAC MITICĂ, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 18.08.2017 până la 16.09.2017 inclusiv. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 28.07.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.