AJOFM Dolj – bilanţul pe primele şase luni din acest an

0
479

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj (AJOFM) a prezentat activitatea pe primul semestru al acestui an, precum şi obiectivele pe care le are de îndeplinit în 2017. Conform datelor statistice prezentate, rata şomajului este, în iunie, cu un procent mai mic faţă de ianuarie a.c.

calota
Radu Calotă

În primul semestru al acestui an, AJOFM Dolj a fost axată pe realizarea mai multor obiective: satisfacerea operativă a unui număr cât mai mare de oferte de locuri de muncă; sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă; sprijinirea celor caută să-şi găsească o ocupaţie; implementarea măsurilor active şi preventive pentru şomeri şi pentru cei inactivi; combaterea şomajului de lungă durată, astfel încât fiecărei persoane aflată în această situaţie să-i fie acordată posibilitatea de a beneficia de măsuri active, înainte de a atinge şase luni, în cazul tinerilor, şi de 12 luni în cazul adulţilor, sub aspectul formării profesionale; sprijinirea (motivarea angajatorilor) pentru a angaja peroane din rândul şomerilor.

Rata şomajului în Dolj, în scădere cu un procent faţă de începutul acestui an

Un plan ambiţios, care, în unele aspecte, are rezultate bune, în altele mai este de muncă, dar cel mai bine explică Radu Calotă, director executiv al AJOFM Dolj: „Putem spune că la echilibrarea pieţei muncii şi reducerea deficitelor sectoriale de forţă de muncă, prin mediere, dintr-un plan de 9.000 de dosare, pe tot anul, avem realizate 4.818. La formare profesională, am depăşit cu şapte cazuri (207 – 200). La încadrarea prin stimularea forţei de muncă, prin bugetul asigurărilor pentru şomaj, stadiul de realizare este de 14 din 25.

De asemenea, la ocuparea prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea indemnizaţiei, 100% pentru absolvenţii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj, avem şapte din 20. La prima de activare pentru şomerii neindemnizaţi, planul era de zece, dar avem 214. Suntem aproape de realizarea indicativilor la încadrarea absolvenţilor din instituţii de învăţământ, prin subvenţionarea locului de muncă (57 din 60), iar la încadrarea şomerilor peste 45 de ani, care sunt unici susţinători de familie, am depăşit obiectivele (316 – 300). Demn de remarcat este că, dacă la începutul acestui an aveam o rată de şomaj de 9,52%, la sfârşitul lunii iunie aceasta este de 8,53%”.

Acesta a mai precizat că la finele primului semestru se aflau în derulare 26 de cursuri de formare profesională, finanţate prin Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj, iar după organizarea, în aprilie, a Bursei Generale a Locurilor de Muncă, 23 de persoane au fost angajate.