Se deschide Simpozionul Internaţional de Sculptură de la Târgu Jiu

0
315

brancusianaAstăzi debutează Simpozionul Internaţional de Sculptură de la Târgu Jiu, prima dintre cele două secţiuni ale „Atelierului Brâncuşi”, urmând ca a doua, Tabăra Internaţională de Pictură de la Rânca, să înceapă pe 22 august. Deschiderea oficială este anunţată la ora 13.00, în Parcul central, care adăposteşte celebrul Ansamblu sculptural realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Pe 31 august vor avea loc festivitatea de dezvelire a lucrărilor de sculptură, vernisajul expoziţiei de pictură şi închiderea oficială a simpozionului la Galeriile Municipale de Artă.

La Simpozionul de sculptură participă şase sculptori: Antonis Myrodias (Grecia), Chiu Tai-Yang (Taiwan), Katt Latika (India), Nicolae Fleissig (Franţa), Panaite Chifu şi Vlad Ciobanu (România), ultimul fiind şi curatorul simpozionului. Materialul cu care vor lucra artiştii este andezitul.

La Tabăra Internaţională de Pictură de la Rânca, care se va desfăşura în staţiunea montană Rânca, de unde începe spectaculoasa şosea Transalpina, participă pictorii Anita Monoscalco (Italia), Lena Khvichia (Lituania), Florin Gheorghiu, Maria Balea, Sorin Iosub şi TAJO (România). Curatorul taberei este Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Târgu Jiu a UAP România. Deschiderea oficială a taberei va avea loc pe 22 august, la Galeriile Municipale de Artă.

Aceste evenimente se integrează în strategia Institutul Cultural Român, prin care se aduce în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale un eveniment major: 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” şi Institutul Cultural Român au încheiat un parteneriat în vederea derulării comune a unui program de activităţi care a început în februarie cu Colocviile „Brâncuşi”. Programul se continuă cu „Atelierele Brâncuşi” şi cu „Caravana Brâncuşi”. Caravana a presupus un ciclu expoziţional fotografic intitulat „Brâncuşi la el acasă”, început în martie la Târgu Jiu  (Muzeul Judeţean) şi continuat la Craiova (Muzeul de Artă), Budapesta (sediul ICR), Viena (sediul ICR), München (sediul ICR). Caravana va atinge punctul terminus în decembrie, la Paris (sediul ICR), în ţara adoptivă a artistului. Cele două instituţii partenere vor decerna şi Premiul „Brâncuşi”. Distincţia va fi acordată unei personalităţi culturale, din ţară sau din străinătate, care aduce o contribuţie remarcabilă în cercetarea operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Institutul Cultural Român, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.