Federaţia Asociaţiilor de Români din Diaspora (FADERE) i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să intervină pentru “a asigura suficiente secţii de vot” la alegerile parlamentare din această toamnă. Doar 3.613 români din străinătate au cerut înscrierea în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, potrivit ultimei comunicări făcute de Autoritatea Electorală Permanentă pe data de 25 iulie. Dintre aceştia, 2.913 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 pentru votul în secţiile de votare.
“Modificările aduse legii electorale au creat mari probleme pentru românii din diaspora. Conform noilor prevederi, pot fi înfiinţate secţii de votare doar în Misiunile Consulare şi acolo unde cel puţin 100 de români au cerut în mod expres acest lucru. Până în acest moment nu sunt semnale că s-ar fi strâns în vreun loc mai mult de astfel de 100 de cereri pentru a se putea înfiinţa vreo secţie de vot. Prin urmare, în ţările unde există comunităţi mari de români vor fi de cel puţin 4 ori mai puţine secţii de vot decât în 2014”, se arată în scrisoare.
“Vă rugăm să interveniţi şi împreună cu Guvernul României să asiguraţi suficiente secţii de vot. Nu credeam vreodată că va fi posibil să retrăim batjocura la care am fost supuşi în 2014. Dar se pare că cele mai negre coşmaruri se adeveresc şi că situaţia va fi de câteva ori mai umilitoare”, arată românii din diaspora. “De asemenea, observăm pe zi ce trece o strategie tot mai evidentă de demonizare, jignire şi insulare a Diasporei pentru opţiunile sale politice. Afirmăm răspicat că nu milioanele de români din afară graniţelor sunt vinovaţi pentru necunoaşterea ultimelor modificări legislative, ci guvernanţii care erau obligaţi să găsească cele mai bune strategii de informare a lor şi care au cheltuit cu inconştientă bugete apreciabile în acest scop”, mai spun semnatarii scrisorii.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, pe 20 iulie, că este îngrijorat din cauza numărului scăzut de persoane din diaspora înscrise în Registrul electoral. “Am câteva îngrijorări, pentru că sunt extrem de puţini oameni înscrişi în acel Registru Electoral prevăzut pentru diaspora, care este un element esenţial fără de care, aşa cum e scrisă legislaţia acum, din păcate nu putem organiza secţii de votare decât pe baza înscrierilor în acel registru”, a afirmat primul-ministru. Guvernul a anunţat, ulterior, că la mijlocul lunii august urmează să pună în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care să modifice legea electorală după care vor fi organizate alegerile parlamentare din toamnă.