Românii: Terorismul şi imigraţia, principalele probleme cu care se confruntă UE

0
341

imigrantiImigraţia şi terorismul sunt principale probleme cu care se confruntă UE, în opinia cetăţenilor români, cu mult înaintea situaţiei economice şi a nivelului criminalităţii, arată datele celui mai recent Eurobarometru, publicat în luna iulie de Comisia Europeană.

Peste 31.000 de persoane din 34 de ţări şi regiuni europene au fost intervievate în cadrul Eurobarometrului pentru primăvara anului 2016. Sondajul a fost realizat în perioada 21-31 mai 2016. Aproximativ 48% dintre aceştia au declarat că imigraţia este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană în acest moment, în scădere cu 10% comparativ cu sondajul de opinie similar din toamna anului 2015.

Imigraţia a fost indicată ca fiind cea mai importantă problemă pentru UE în 20 de state membre, cele mai mari procente fiind înregistrate în Estonia (73%), Danemarca (71%), dar şi Republica Cehă, Letonia, Ungaria (cu 67% fiecare). În România, 42% dintre respondenţi au afirmat că imigraţia este cea mai importantă problemă cu care se confruntă UE.

Terorismul este a două cea mai importantă sursă de preocupare pentru cetăţenii UE, fiind indicată ca o problemă foarte importantă cu care se confruntă UE de 39% din respondenţi, în creştere cu 14% faţă de sondajul anterior, care a fost efectuat la momentul atacurilor de la Paris din noiembrie.

Terorismul a fost citat ca fiind una dintre cele mai importante probleme pentru UE de respondenţii toate statele membre, cu excepţia Greciei, iar cele mai mari procente au fost înregistrate în Irlanda şi Cipru (cu 50% fiecare), România (49%), Croaţia (48%) şi Luxemburg (47%).terorism 2

În Franţa, ţara care a fost scena celor mai multe atacuri în ultimele luni, 39% din respondenti au declarat ca terorismul este cea mai importantă problemă. În Turcia, unde de asemenea au avut loc recent o serie de atacuri teroriste, 70% dintre respondenţi au citat terorismul ca fiind una dintre principalele probleme ale ţării lor.

La nivel naţional, românii rămân preocupaţi de starea sistemului sanitar şi de asistenţă socială (37%), şomaj (25%) şi inflaţie (24%).

Cât priveşte imaginea Uniunii Europene, 34% dintre respondenţi au declarat că au o imagine pozitivă, în timp ce 27% au indicat o imagine negativă.

În România, 42% dintre respondenţi au indicat o imagine pozitivă în ceea ce priveşte UE, în scădere cu 15% faţă de sondajul anterior, în timp ce 14% au afirmat că au o percepţie negativă, în creştere cu 5%. (Mediafax)