Un proiect cât un mandat: Institutul Cultural Român îşi închide filialele din ţară

0
370
Andrei Marga

După ce a anunțat cu surle și trâmbițe deschiderea unor filiale în provinciile istorice ale României și a întocmit un calendar al inaugurărilor – parțial respectat –, Institutul Cultural Român a comunicat, ieri, încetarea activității acestora cu data de 31 iulie a.c. Proiectul a aparținut fostului președinte, Andrei Marga, și a vizat și Craiova, unde – după numirea unui director, în persoana prof. Gabriel Coșoveanu, găsirea unui sediu, pe strada „Știrbei Vodă” nr. 7, ba chiar și semnarea unui acord de parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” –, a fost abandonat. În favoarea municipiului Târgu Jiu, unde, de asemenea, cu surle și trâmbițe, pe 25 ianuarie a.c. a fost inaugurată Filiala ICR Oltenia – Gorj. Andrei Marga a demisionat de la şefia ICR pe data de 17 iunie a.c., după ce comisiile de cultură şi politică externă ale Senatului au propus revocarea sa din funcţie. Marga a apreciat la momentul respectiv că, de când a fost numit preşedinte, ICR „s-a schimbat în bine”, dar, totodată, a acuzat că a fost supus defăimărilor, „tipice înţelegerii primitive a politicii”. În locul său a fost numit, la scurt timp, Lilian Zamfiroiu.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Institutului Cultural Român (ICR), filialele din provinciile istorice ale României și-au încetat, de ieri, activitatea. Decizia de „încheiere a acestui program-pilot” a fost luată de Comitetul Director al ICR „în urma unei analize a impactului acţiunilor derulate de filialele din ţară, în raport cu misiunea Institutului, cu priorităţile actuale şi cu resursele disponibile”. „ICR le mulţumeşte pentru colaborare şi pentru efortul depus tuturor celor implicaţi în acest demers”, se mai menționează pe site.

Proiectul înfiinţării filialelor Institutului Cultural Român în provinciile istorice ale României – la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova – a aparţinut fostului preşedinte Andrei Marga și a fost pus în practică prin Hotărârea nr. 15.449 din 8 octombrie 2012. Marga a preluat conducerea ICR în septembrie 2012, la aproximativ o lună după ce Horia-Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcție. În ceea ce priveşte rolul filialelor, Andrei Marga susținea că ele sunt parte a „efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară” și că „vor asigura legătura între programele lansate de ICR şi scriitorii, plasticienii, muzicienii, cineaştii şi alţi creatori din acele zone ale ţării”.

Prezent la Craiova pe data de 18 noiembrie 2012, la invitația Teatrului Național „Marin Sorescu”, pentru a conferenția în cadrul Întâlnirilor „SpectActor”, Andrei Marga nu a ratat prilejul de a vorbi și despre filiala locală a acestei instituții. „Sunt foarte optimist în privința Craiovei”, declara acesta, în timp ce directorul filialei, conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, aprecia că ea va deveni funcțională la începutul acestui an. N-a devenit niciodată, în schimb pe 25 ianuarie a.c. a fost inaugurată Filiala ICR Oltenia – Gorj. Profitând de context, managerul TNC, Mircea Cornișteanu, chiar i-a „smuls” la momentul respectiv lui Andrei Marga semnătura pe primul acord de parteneriat între ICR și o instituție de cultură de pe plan local, valabil până pe 30 aprilie 2014.

O vreme, pentru Craiova s-a vehiculat data de 22 februarie a.c., apoi evenimentul inaugurării a fost amânat pentru martie, motivul – anunța Marcel Voinea, director adjunct al filialei – fiind timpul necesar amenajării sediului instituției, situat pe strada „Știrbei Vodă” nr. 7, adică în spațiul Galeriei „ARTA 2” a Uniunii Artiștilor Plastici din România. De atunci, doar bârfele și trasul sforilor pentru înlăturarea lui Gabriel Coșoveanu de la conducerea filialei au mai menținut în atenție ICR Craiova. Odată cu anunțul „încheierii acestui program-pilot” dispar și ele…